Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS: Holera a provocat moartea a peste 1.200 de persoane în Malawi

holera

Epidemia de holeră din Malawi, care durează din martie 2022, s-a soldat până în prezent cu 1.210 morţi, fiind semnalate circa 36.950 de cazuri, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a făcut apel la "intervenţii ferme" pentru a împiedica o deteriorare a situaţiei, informează AFP.

Holera este endemică în Malawi din 1998, cu focare în timpul sezonului ploios (noiembrie - mai), însă epidemia actuală s-a extins în sezonul uscat, potrivit ultimului buletin epidemiologic al OMS.

Epidemia a fost declarată urgenţă de sănătate publică de către guvernul din Malawi la 5 decembrie 2022. OMS acordă asistenţă autorităţilor, inclusiv prin furnizarea de kituri de tratament şi prin sprijinirea creşterii capacităţii de testare, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, "în condiţiile unei creşteri bruşte a numărului de cazuri în ultima lună, există îngrijorarea că epidemia va continua să se agraveze în absenţa unor intervenţii puternice", a indicat OMS.

Organizaţia crede că este "urgent să se îmbunătăţească accesul la apă potabilă, canalizare şi igienă". Unul dintre factorii care contribuie la rata ridicată a mortalităţii în Mangochi, Blantyre, Machinga şi Lilongwe este detectarea tardivă a cazurilor, deoarece pacienţii se prezintă prea târziu la unităţile sanitare, explică OMS.

Organizaţia consideră că riscul de răspândire a bolii este "foarte ridicat" la nivel naţional şi regional.

Actuala epidemie de holeră este cea mai mortală înregistrată vreodată în această ţară săracă din sudul Africii, care a înregistrat 968 de decese în 2001-2002, potrivit OMS.

Holera este contractată prin ingerarea de apă sau de alimente contaminate cu o bacterie. Boala provoacă de obicei diaree şi vărsături şi poate fi foarte periculoasă pentru copiii mici.

Circa trei milioane de persoane au fost vaccinate (vaccin oral) până în prezent, însă o parte a populaţiei din Malawi refuză tratamentul în numele convingerilor religioase, ceea ce contribuie la răspândirea bolii.

Lumea se confruntă cu o reapariţie a holerei după ani de declin, boala fiind favorizată de efectele schimbărilor climatice. În prezent, 23 de ţări se confruntă cu focare de holeră, iar alte 20 de ţări cu graniţe terestre cu ţările afectate sunt în pericol, potrivit OMS.

Această situaţie limitează disponibilitatea vaccinurilor, a testelor şi a tratamentelor. Boala ameninţă peste un miliard de oameni din întreaga lume, a declarat miercuri directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS apreciază că riscul de holeră la nivel global este "foarte ridicat" din cauza focarelor de holeră din numeroase regiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.