Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS şi UNICEF atenţionează cu privire la o distribuire inegală a vaccinurilor

AstraZeneca
coronavirus vaccin

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a atenţionat luni cu privire la discrepanţa tot mai mare între numărul de doze de vaccin anti-COVID-19 disponibile pentru ţările bogate şi cele distribuite naţiunilor sărace prin intermediul mecanismului COVAX, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Această atenţionare a venit după o declaraţie a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a criticat duminică "stocarea" excesivă de doze de vaccin de către ţările dezvoltate, cerându-le să le împartă cu restul lumii.

"Discrepanţa dintre numărul de vaccinuri administrate în ţările bogate şi numărul de vaccinuri administrate prin intermediul mecanismului COVAX se adânceşte în fiecare zi", a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Distribuirea inechitabilă a dozelor de vaccin nu este doar un ultraj moral, ci şi distructivă din punct de vedere economic", a adăugat el în timpul unei conferinţe virtuale a OMS consacrată vaccinării în lume, conferinţă găzduită de Abou Dhabi. "Atât timp cât virusul va continua să circule, oamenii vor continua să moară, comerţul şi călătoriile vor continua să fie perturbate, iar relansarea economică va fi încetinită", a adăugat el.

Citește și: Piers Morgan continuă războiul cu Meghan Markle: Este una dintre celebrităţile ipocrite, smiorcăite şi privilegiate

Mai mult de 510 milioane de vaccinuri au fost distribuite în lume, potrivit responsabililor în domeniul sănătăţii, însă discrepanţele dintre ţări rămân importante, ceea ce a determinat OMS să lanseze vineri un apel către cele mai bogate ţări ale lumii pentru ca acestea să doneze vaccinuri ţărilor mai sărace.

Tedros a anunţat luni că 36 de ţări nu au primit încă nici măcar o singură doză de vaccin anti-COVID-19. Şaisprezece dintre ele ar urma să primească primele doze prin intermediul COVAX, în timpul următoarelor două săptămâni, a declarat el.

La rândul său, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a îndemnat luni ţările bogate să facă donaţii pentru a asigura o distribuire echitabilă a dozelor de vaccin, adăugând că este nevoie de 510 milioane de dolari pentru a susţine distribuirea în întreaga lume.

"Avem nevoie de ajutor", a declarat Henrietta Fore, directoarea executivă a UNICEF în timpul conferinţei virtuale. "Avem nevoie ca producătorii de vaccinuri să dea prioritate COVAX şi să încerce să obţină aprobarea reglementară pentru o distribuire rapidă, echitabilă şi abordabilă", a adăugat ea. "Avem nevoie ca naţiunile cele mai bogate să doneze doze suplimentare prin intermediul COVAX", sistemul de aprovizionare a ţărilor defavorizate, a insistat Fore.

COVAX ar urma să permită distribuirea a circa 238 de milioane de doze în lume până la sfârşitul lunii mai, însă până la această oră doar 32 de milioane de doze au fost expediate, potrivit site-ului acestei iniţiative.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.