Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS spune că este SURPRINSĂ de lipsa de pregătire a unor țări în faţa pandemiei: 'Oamenii vor fi mult mai bine pregătiţi în cazul unui al doilea val'

pandemie

Aflată la conducerea gestionării riscurilor infecţioase în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), franţuzoaica Sylvie Briand asigură - într-un interviu acordat miercuri AFP - că agenţia ONU a fost "surprinsă" de lipsa de pregătire a unor ţări pentru a înfrunta epidemia de coronavirus.

Întrebată dacă a fost surprinsă de evoluţia epidemiei, ea a răspuns: "Nu am fost surprinşi pentru că ştiam ce se poate întâmpla". "Ne-am confruntat deja în 2009 cu o epidemie gripală (H1N1) şi virusul se propagase la fel foarte rapid: în mai puţin de 9 săptămâni toate continentele au fost afectate. Se ştia deci că, dat fiind modul nostru de viaţă, asta se poate propaga foarte repede", a afirmat responsabila OMS, adăugând că "surpriza a venit din partea unor ţări care nu erau pregătite să facă faţă acestei pandemii", scrie agerpres.ro.

Citește și: CTP, reacție după decizia CCR: ‘Oamenii s-au relaxat și totul depinde de gena dacică, aia despre care se spunea că ne protejează’

Sylvie Briand explică această lipsă de pregătire prin relaxarea autorităţilor din ţările respective care - după epidemia de gripă A (H1N1) din 2009 - nu şi-au mai actualizat planurile de a reacţiona la o eventuală nouă pandemie, părându-li-se că se alarmaseră degeaba, deşi au existat totuşi - conform unor estimări - între 250.000 şi 400.000 de morţi pe plan mondial.

Referindu-se la învăţămintele trase din evoluţia actualei pandemii, ea a subliniat că ţările asiatice sunt mult mai bine pregătite decât cele din Europa şi SUA, pentru că au ţinut seama de experienţa căpătată de pe urma pandemiilor anterioare (SRAS şi Mers, provenind din China şi Coreea de Sud) care au avut un "impact enorm asupra economiei lor".

Citește și: S-a găsit soluția după ce CCR a declarat amenzile date în starea de urgență neconstituționale! În baza cărei legi vor fi amendați românii în starea de alertă

"Deci, ele şi-au învăţat lecţia şi erau pregătite. Cred că actuala pandemie va avea acelaşi efect asupra ţărilor care traversează această criză a coronavirusului cu un deficit de pregătire. Şi cred că oamenii vor fi mult mai bine pregătiţi în cazul unui al doilea val. Ceea ce, în mod evident, sper să nu fie cazul", a spus responsabila OMS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.