Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Omul conservatorilor polonezi, numit în fruntea Tribunalului Constituţional

Poznań - Gazeta Wyborcza
Julia Przylebska

Şeful statului polonez, Andrzej Duda, a numit-o marţi pe Julia Przylebska preşedinte al Tribunalului Constituţional, marcând astfel o etapă importantă în 'strunirea' acestei instituţii, percepute de conservatorii la putere drept un bastion al opoziţiei, informează miercuri AFP, conform agerpres.

Polonia. Partidul de guvernământ acuză opoziţia pentru protestele ILEGALE din parlament

Julia Przylebska, 57 de ani, care a exercitat timp ce câteva zeci de ore preşedinţia interimară a Tribunalului, îl va înlocui pe Andrzej Rzeplinski, 'oaia neagră' a puterii, al cărui mandat a expirat luni la miezul nopţii. Ea va fi prima femeie care va ocupa această funcţie, iar mandatul său în fruntea instituţiei menite să vegheze la respectarea Constituţiei ar urma să dureze nouă ani.

'Aş dori să faceţi ordine la Tribunalul Constituţional', a declarat preşedintele Duda. 'Aş dori să înceteze, la Tribunal şi în jurul lui, aceste certuri şocante care au continuat până acum şi care au împiedicat funcţionarea lui normală', a adăugat el.

Desemnarea Juliei Przylebska a devenit posibilă prin una dintre cele trei legi adoptate recent. Aceste texte, a căror conformitate cu Legea Fundamentală a fost pusă sub semnul întrebării de Rzeplinski, au modificat modul de alegere a preşedintelui Tribunalului.

Conflictul fără precedent, care opune de peste un an parlamentul dominat de conservatori Tribunalului Constituţional, cea mai mare parte din judecătorii căruia au fost aleşi în timpul legislaturilor precedente, a dus la o situaţie inedită. În prezent, instituţia numără 18 judecători aleşi în loc de 15. Trei dintre ei nu au fost aprobaţi de preşedintele Duda, iar alţi trei au fost, dar nu şi admişi să participe la lucrări de către Rzeplinski. Probabil, toţi trei vor fi invitaţi acum de Julia Przylebska.

Citeşte şi: Obama îi dă ŞAH-MAT lui Trump. Ultima decizie fermă înainte să plece de la Casa Albă

Conflictul din jurul Tribunalului Constituţional a dat naştere la o mişcare de opoziţie, Comitetul de Apărare a Democraţiei (KOD), care a organizat numeroase manifestaţii în masă la Varşovia şi în mai multe oraşe poloneze. Diferendul a constituit, de asemenea, obiectul criticilor din partea Consiliului Europei şi a Comisiei Europene, îngrijorate de evoluţia statului de drept în Polonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.