Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Omul de afaceri care l-ar fi mituit pe Sebastian Vlădescu, condamnat la 3 ani cu suspendare. Josef Hornegger, acord cu DNA

Inquam Photos / Octav Ganea
vladescu dna

Omul de afaceri austriac Josef Hornegger, acuzat că i-a dat mită lui Sebastian Vlădescu, a fost condamnat de Tribunalul București la 3 ani de închisoare cu suspendare, după ce și-a recunoscut vinovăția. Decizia poate fi contestată cu apel.

Instanta a confiscat suma de 1.100.000 euro de la afacerist.

Instanța a fost sesizată cu acord de recunoaștere a vinovăției în martie 2019, după ce omul de afaceri a declarat la DNA că i-a dat peste două milioane de euro lui Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanțelor, pentru a interveni pe lângă ministrul Transporturilor de atunci pentru plata lucrarilor la tronsonul de cale ferata Bucuresti - Constanta.

Josef Hornegger le-a spus procurorilor că a dat peste 1,1 milioane de euro secretarului de stat din Ministerul Transporturilor Constantin Dascalu.

"În perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora ar fi primit, de la o companie austriacă, în baza unor înțelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor și plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată, precum și plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeași companie.

Banii încasați ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăți făcute de statul român și erau achitați succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român (respectiv de la Compania Națională de Căi Ferate “CFR“ – S.A. - C.N.C.F.R.).

Concret, în perioada 2009-2013, inculpatul Hornegger Josef, directorul reprezentanței din România a companiei austriece, a contribuit la negocierea și plata unui comision de 10% din valoarea sumelor încasate de la compania feroviară, către oficialii romani implicați în deblocarea plăților sau care le puteau influența.

Ca urmare a acestor demersuri, inculpatul Hornegger Josef a contribuit la remiterea, cu titlu de mită, a mai multor sume de bani unor oficiali din cadrul Ministerelor de Finanțe și Transporturi, după cum urmează:

- suma totală de 1.114.000 euro a fost dată inculpatului Dascălu Constantin, pentru ca acesta să își îndeplinească atribuțiile de serviciu de secretar de stat în Ministerul Transporturilor în așa fel încât să asigure, pe de o parte, finanțarea necesară plății facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată București-Constanța și, pe de altă parte, finanțarea necesară plății TVA restante de la lucrările efectuate la tronsonul București –Câmpina.

- suma totală de 65.000 euro a fost remisă fostului ministru de Finanțe, Vlădescu Sebastian, în același scop

- suma totală de 2.117.000 euro a ajuns tot la inculpatul Vlădescu Sebastian, care ar fi urmat să își exercite influența pe care a pretins că o avea asupra ministrului transporturilor pentru a-l determina să asigure finanțarea necesară plății facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată București-Constanța.

În schimbul contribuției sale la săvârșirea faptelor de corupție, inculpatul a obținut, de la compania pe care o reprezenta, suma de 1.100.000 euro, prin intermediul unei firme off shore.

Citeste si Sorin Ovidiu Vîntu aruncă 'bomba' din spatele gratiilor: 'Amnistia pentru corupți a fost deja dată'. Ce spune despre referendumul lui Iohannis

Prin prezentul acord, s-a solicitat instanței de judecată confiscarea sumei sus menționate, iar în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil ce aparține inculpatului Hornegger Josef. De asemenea, aceeași măsură a fost dispusă și asupra a 45 de părți sociale pe care inculpatul le deține în cadrul a două firme.

În continuare se desfășoară acte de urmărire penală față de inculpații VLĂDESCU SEBASTIAN (care, la data unora dintre fapte, a deținut funcția de ministru al Finanțelor Publice), COSTEA MIRCEA-IONUȚ, fost angajat al Ministerului Finanțelor, MITITELU MIHAELA, la data faptelor persoană apropiată de conducerea C.N. C.F.R., DASCĂLU CONSTANTIN, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor și BOUREANU CRISTIAN-ALEXANDRU, la data faptelor deputat în Parlamentul României pentru faptele descrise în comunicatele mediatizate anterior.

Amintim că față de acești din urmă inculpați a fost dispusă măsura controlului judiciar și cauțiuni, precum și sechestre în vederea confiscării produsului infracțiunilor de corupție, măsurile fiind prelungite succesiv", aratau procurorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.