DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

OMV Petrom anunță că dă bani la buget și fără taxă de solidaritate: În 2022 a contribuit cât pentru o autostradă și două spitale regionale

business-review.eu
OMV Petrom

Contribuţia OMV Petrom la bugetul de stat al României a crescut anul trecut cu şapte miliarde lei, de la 12 miliarde lei în 2021 la peste 19 miliarde lei, impozitarea specifică industriei depăşind 7,3 miliarde lei, conform datelor prezentate joi, într-o conferinţă de presă, de directorul financiar al companiei, Alina Popa.

"În anul 2022, am avut contribuţii record la bugetul de stat al României, de 20 miliarde de lei, în timp ce profitul nostru net s-a ridicat la 10 miliarde lei. Contribuţiile la bugetul de stat al României au fost cele mai mari înregistrate vreodată, cu 19 miliarde de lei din taxe şi un miliard de lei din dividende. (...) Contribuţia noastră la bugetul de stat, prin impozite directe şi indirecte, a crescut de la 12 miliarde lei în anul 2021 la peste 19 miliarde de lei în anul 2022. Cea mai mare creştere a fost reprezentată de impozitele directe şi contribuţiile din sectorul energetic, care au crescut de aproape 4 ori, la aproximativ 10 miliarde lei. Din această sumă, contribuţiile specifice din sectorul energetic au reprezentat 7,3 miliarde lei. Acestea includ impozitarea suplimentară pe gaze naturale şi electricitate, în valoare de 4,8 miliarde lei, de 4 ori mai mare faţă de valoarea de un miliard de lei din anul 2021. Redevenţele din petrol şi gaze naturale s-au dublat în anul 2022, atingând 2,1 miliarde lei. Impozitarea specifică industriei include noi contribuţii introduse în 2022 în valoare de două miliarde lei, reprezentând contribuţiile de solidaritate la fondul de tranziţie energetică, în valoare de 1,5 miliarde lei, şi contribuţia voluntară la reducerea preţurilor carburanţilor, de 0,4 miliarde lei", a explicat Alina Popa.

În ceea ce priveşte impozitele indirecte, a adăugat ea, acestea au însumat 9,5 miliarde lei în 2022, uşor mai ridicate faţă de anul 2021.

"În concluzie, ca urmare a contribuţiilor specifice din sectorul energetic, OMV Petrom are cea mai mare amprentă fiscală din economia României, atingând un nivel record de taxe şi contribuţii în sumă de 19 miliarde de lei în 2022. Acest acest fapt conferă stabilitate veniturilor statului român şi susţine dezvoltarea ţării noastre", a mai spus oficialul OMV Petrom, menţionând că partea cea mai mare a profitului va fi reinvestită în România, fiind planificată o creştere a nivelului investiţiilor cu 70%, la aproximativ şase miliarde lei. Jumătate din această valoare va susţine segmentul de explorare şi producţie, inclusiv proiectul Neptun Deep, a precizat ea.

Directorul financiar a mai anunţat că directoratul OMV Petrom propune un dividend de bază în valoare brută de 0,0375 lei pe acţiune pentru anul financiar 2022, ceea ce se transpune într-o creştere anuală a dividendului pe acţiune de 10%, iar statului român, care deţine 20,07% din acţiunile companiei, îi revine aproximativ jumătate miliard de lei.

Totodată, Directoratul OMV Petrom are intenţia de a propune suplimentar distribuirea unui dividend special în anul 2023, valoarea exactă a acestuia urmând a fi anunţată la jumătate a anului 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.