Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

One World Romania, festival de film documentar şi drepturile omului, se va desfășura la Braşov, în perioada 16 - 19 septembrie

dozadebine.ro
brasov tampa

Cea de-a doua ediţie a One World Romania, festival de film documentar şi drepturile omului, va avea loc la Braşov în perioada 16 - 19 septembrie, potrivit news.ro.

Ediţia va fi concentrată pe promovarea egalităţii de gen printr-o serie de proiecţii de filme, dezbateri cu invitaţi speciali şi alte evenimente ce se vor desfăşura la Centrul Cultural Reduta, Bastionul Artiştilor şi Visssual.

Lupta pentru drepturile femeilor a progresat mult în ultimul secol, însă nu în mod egal în toate părţile lumii, ceea ce a făcut ca acest demers să necesite o susţinere constantă, nu doar de natură instituţională şi legislativă, ci şi din partea mişcărilor culturale contemporane, transmit organizatorii.

Pentru că lupta pentru egalitatea de gen este la fel de relevantă azi ca în deceniile trecute, ei propun o selecţie de documentare ce au ca subiect central viziunea femeii asupra lumii. Pentru a oferi o perspectivă cât mai largă asupra diversităţii vocilor feminine din lumea filmului documentar, filmele acestei ediţii sunt fie realizate de femei, fie surprind personaje feminine fascinante din diferite colţuri ale lumii.

„Pământul e albastru ca o portocală”, în care realizatoarea ucraineană Iryna Tsilyk spune povestea unei tinere admise la facultatea de film în contextul unui Donbas răscolit de război.

Documentare personale sunt şi „Micul Samedi”, de Paloma Sermon-Daï, care a fost proiectat în deschiderea celei de a 14-a ediţii a festivalului One World România de la Bucureşti, şi „Mi se spune Babu”, de Sandrei Beerends, care reconstruieşte cu ajutorul imaginilor de arhivă povestea Alimei - dădaca unei familii de colonialişti olandezi pe teritoriul Indoneziei.

În selecţie sunt incluse, între altele, „Covrigul meu mexican” - debutul provocator al spaniolei Nuriei Giménez Lorang, care a primit menţiunea publicului la OWR 14, „Cabina de vizionare” (r. Ra’anan Alexandrowicz, Israel, SUA, 2019) şi „Niciunul dintre ei nu spune vreun cuvânt” (r. Jacques Lin, Franţa, 2020), un documentar lipsit de cuvinte, dar plin de înţelesuri ascunse, filmat în mijlocul unei comunităţi de femei şi bărbaţi care suferă de autism.

Festivalul face parte din proiectul „Documentarele One World Romania la Braşov, ediţia a II-a” co-finanţat de Consiliul Judeţean Braşov.

Programul de filme va fi completat de un concert şi o serie de dezbateri pe teme legate de drepturile omului.

Biletele şi abonamentele vor fi puse în vânzare pe platforma eventbook.ro începând cu data de 1 septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.