Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONG-uri de mediu cer oprirea importurilor de combustibili fosili din Rusia: Finanţează războiul din Ucraina

benzina, motorina, combustibil
"De la începutul războiului, statele membre ale Uniunii Europene au plătit Rusiei peste 18 miliarde de euro pentru combustibilii fosili. Invazia rusă a Ucrainei a declanşat o criză umanitară teribilă, care ne demonstrează cât de periculoasă este dependenţa de combustibilii fosili. Scăderea consumului de combustibili fosili nu mai este doar o problemă de mediu şi un obiectiv climatic, ci devine şi un imperativ moral urgent. Solicităm ca România să aplice un pachet de sancţiuni dure la adresa Rusiei pentru a arăta susţinerea Ucrainei", se arată în scrisoare.

Organizaţiile consideră necesară amplificarea eforturilor privind sectorul energiei regenerabile cu implementarea de urgenţă a măsurilor de eficienţă energetică şi capacităţi de stocare şi introducerea unui tarif de import pentru importurile ruseşti de combustibili fosili în Europa pentru a reduce profiturile petroliere ruseşti înainte de încetarea completă a importurilor de combustibili fosili din Rusia, în conformitate cu obiectivele climatice şi energetice de la Paris.

De asemenea, ONG-urile precizează că este nevoie şi de stabilirea unor ţinte speciale pentru electrificarea vehiculelor cu kilometraj mare precum flotele de automobile publice şi private, taxiurile şi autobuzele, deoarece electrificarea acestora ar avea cel mai mare impact pe termen scurt asupra cererii de petrol.

"UE şi statele sale membre ar trebui să dubleze investiţiile în economisirea energiei şi investiţiile ecologice, ca parte a fondurilor UE de redresare şi rezilienţă, de 723 de miliarde de euro, dintre care 80 de miliarde de euro sunt alocate României", mai transmit organizaţiile în scrisoare, menţionând că trebuie deblocate investiţiilor offshore pentru energie eoliană, prin stabilirea cadrului de reglementare pentru exploatarea sustenabilă a acestui sector.

Totodată, cele cinci organizaţii neguvernamentale solicită factorilor de decizie să comunice un plan de acţiune pentru interzicerea importurilor de combustibili fosili din Rusia, defalcat pe fiecare resursă în parte, precum şi menţionarea termenului la care poate fi oprit comerţul cu statul rus, fără afectarea României pe plan energetic.

"Având în vedere că aceşti combustibili fosili finanţează războiul şi produc criza globală a creşterii preţurilor la energie, vă solicităm să acceleraţi tranziţia către energia eoliană şi solară, din surse verzi. De asemenea, vă cerem să luaţi măsuri pentru eficienţa energetică şi să renunţaţi la susţinerea combustibililor fosili, cu precădere a celor importaţi din Rusia", mai transmit organizaţiile în scrisoare.

Potrivit acestora, Uniunea Europeană se bazează pe importuri pentru 96% din aprovizionarea cu ţiţei, iar o treime din acestea provin din Rusia şi dacă se menţine acest ritm, precum şi preţurile actuale, Vladimir Putin va beneficia, în 2022, de peste 80 de miliarde de euro doar prin importurile de petrol.

"Practic, statele membre finanţează războiul început de Rusia în Ucraina. Anul trecut, România a cheltuit 3,8 miliarde de euro pentru petrolul, cărbunele şi gazul rusesc, sumă care, alături de celelalte state membre ale UE, a contribuit la susţinerea invaziei Ucrainei de către Rusia. Războiul este finanţat şi alimentat de către industria poluantă a cărbunelui, petrolului şi gazelor fosile, iar această alimentare trebuie oprită acum, nu numai pentru a opri acest război, dar şi pentru a înceta dependenţa de combustibilii fosili care agravează criza climatică şi ameninţă integritatea obiectivelor formulate în cadrul Acordului de la Paris şi a Pactului Ecologic European. (...) Decarbonizarea societăţii noastre este mai importantă ca oricând pentru un viitor mai curat şi mai sigur. Vă solicităm să stabiliţi cum va arăta viitorul energetic al României având în vedere contextul urgent în care deciziile politice pot avea o influenţă pozitivă atât pe plan naţional, dar şi în regiune", se mai arată în scrisoarea transmisă premierului şi miniştrilor.

Scrisoarea este semnată de organizaţiile Declic, Bankwatch România, Greenpeace, 2Celsius şi Gastivist.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.