Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU a cerut anchetarea violenţelor împotriva femeilor în războiul Rusiei în Ucraina

Agerpres - Reuters
ONU

Mai mulţi responsabili ONU au cerut luni deschiderea unor anchete privind violenţele comise împotriva femeilor în războiul Rusiei în Ucraina şi cu privire la protecţia copiilor în acest conflict, în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, la iniţiativa SUA şi Albaniei, relatează AFP.

Ei au cerut cu insistenţă oprirea invaziei ruse în Ucraina. "Acest război trebuie oprit. Imediat", a pledat Sima Bahous, titulara Agenţiei ONU pentru femei ( UN Women).

"Este timpul să se pună capăt acestui război, copiii din Ucraina nu îşi pot permite să aştepte", a declarat Manuel Fontaine, directorul programelor de urgenţă din cadrul UNICEF.

"Auzim din ce în ce mai mult vorbindu-se despre violuri şi violenţă sexuală", a declarat Sima Bahous."Aceste acuzaţii trebuie să facă obiectul unei anchete independente pentru a garanta că se va face dreptate, iar cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere", a cerut ea.

"Asocierea strămutărilor în masă cu prezenţa masivă a recruţilor şi mercenarilor şi brutalitatea afişată împotriva civililor ucraineni ridică un semnal de alarmă", a afirmat responsabila ONU, care tocmai s-a întors dintr-o vizită în regiune, potrivit Agerpres.ro.

Întors dintr-o vizită în Ucraina, Manuel Fontaine a avertizat împotriva riscului foametei. "Din cei 3,2 milioane de copii, care se estimează că au rămas în ţară, aproape jumătate riscă să nu aibă suficientă hrană", a spus el.

"Situaţia este mult mai gravă în oraşe ca Mariupol şi Herson, unde copii şi familiile lor au stat săptămâni în şir fără apă curentă şi fără servicii sanitare, fără aprovizionare regulată cu alimente şi fără îngrijiri medicale", a adăugat el.

Înaintea reuniunii, Mona Juul, ambasadoarea Norvegiei la ONU, membru nepermanent în prezent în Consiliul de Securitate, subliniase, la rândul său, absenţa educaţiei şcolare pentru mulţi copii ucraineni, ca urmare a războiului.

"Potrivit ONU, 5,7 milioane de copii sunt afectaţi de închiderea instituţiilor şcolare la scară naţională" în Ucraina , a declarat ea jurnaliştilor. "Sunt 5,7 milioane de copii care nu au avut o şcoală unde să meargă în această dimineaţă. Şcolile sunt importante nu numai pentru educaţie, ci şi pentru a proteja copiii de violenţă, abuz sexual şi chiar trafic de persoane", a argumentat ea.

"Copiii sunt nevinovaţi. Întotdeauna. Încetaţi să-i mai ucideţi! Le distrugeţi viitorul! Opriţi războiul!", a lansat diplomata norvegiană, adresându-se Rusiei, care se declară o naţiune "iubitoare de pace".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.