Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU a primit datoria de la Iran în valoare de 16,2 milioane de dolari, ceea ce i-a redat dreptul de vot

Agerpres - Reuters
iran drapel steag

Iranul a achitat 16,2 milioane de dolari în contul datoriei sale la ONU, ceea ce i-a permis să-şi recapete dreptul de vot şi să participe vineri la alegerea în Adunarea Generală a cinci noi membri ai Consiliului de Securitate pentru 2022-2023, s-a aflat din surse diplomatice, transmite AFP.

'După mai bine de şase luni de muncă' cu privire la blocajul apărut, ONU 'a primit fondurile' care au permis Iranului să-şi recupereze dreptul de vot în Adunarea Generală, suspendat din ianuarie, a anunţat pe Twitter ambasadorul iranian Majid Takht Ravanchi, scrie Agerpres.ro.

'Sancţiunile americane ilegale nu doar au privat poporul nostru de medicamente; ele au împiedicat de asemenea Iranul să-şi plătească restanţele la ONU', a adăugat diplomatul, cerând ca 'toate sancţiunile inumane să fie ridicate imediat'.

Iranul şi-a putut exercita vineri dreptul de vot în Adunarea Generală pentru alegerea a cinci noi membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate. Pe cele cinci locuri au candidat Emiratele Arabe Unite, Brazilia, Albania, Gabon şi Ghana.

La începutul lunii iunie, Iranul denunţase din nou privarea sa de dreptul de vot, suspendat în urma neplăţii arieratelor la ONU, cauzată, potrivit Teheranului, de sancţiunile economice americane decise de fostul preşedinte Donald Trump.

Teheranul trebuia să achite cel puţin 16,2 milioane de dolari din datorie pentru a ieşi din procedura de suspendare a dreptului de vot.

La Viena sunt în curs negocieri ce vizează revenirea Statelor Unite în acordul nuclear încheiat în 2015 şi anularea sancţiunilor reinstituite de acestea, în schimbul întoarcerii la respectarea strictă de către Teheran a obligaţiilor asumate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.