Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU a salutat decizia condamnării la închisoare pe viaţă a lui Ratko Mladic

Al Jazeera English
Ratko Mladici

ONU a salutat marţi, prin vocea Înaltului Comisar pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, decizia prin care justiţia internaţională a confirmat condamnarea la închisoare pe viaţă a fostului comandant militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladic, pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în timpul sângerosului conflict din Bosnia (1992-1995), transmite AFP.

'Camera de Apel confirmă sentinţa de închisoare pe viaţă împotriva dlui Maldic', a comunicat Mecanismul pentru Tribunalele Penale Internaţionale (MTPI, cu sediul la Haga), respingând apelul fostului general, găsit vinovat mai ales de genocid pentru rolul avut în masacrul de la Srebrenica, cel mai grav din Europa de după Al Doilea Război Mondial.

Verdictul 'subliniază determinarea justiţiei internaţionale de a face să se dea socoteală indiferent de cât timp este nevoie - şi, în cazul lui Mladic, sunt aproape trei decenii de la crimele sale abominabile', a declarat Michelle Bachelet, într-un comunicat comun cu Alice Wairimu Nderitu, consilier special al secretarului general al ONU pentru prevenirea genocidelor, scrie Agerpres.ro.

Acest verdict 'trimite un mesaj foarte important Balcanilor Occidentali, unde vedem că negarea genocidului şi glorificarea unor criminali condamnaţi, precum Mladic, nu doar că persistă, dar ia amploare', a afirmat Alice Wairimu Nderitu.

Alături de Michelle Bachelet, ea a adus un omagiu victimelor şi a lansat un apel către personalităţi, aleşi şi media 'să nu transmită mai departe negaţionismul, retorica ce seamănă discordia şi incitarea la ură, şi să condamne sistematic cuvintele sau acţiunile care exacerbează tensiunile între comunităţi şi între state'.

'Justiţia singură nu poate duce la reconciliere, dar nu va exista reconciliere fără justiţie', a mai subliniat Nderitu.

Decizia anunţată marţi la Haga a fost salutată şi de preşedintele american Joe Biden. 'Acest verdict istoric arată că aceia care comit crime oribile vor fi făcuţi responsabili în cele din urmă', a transmis preşedintele Statelor Unite, citat de AFP.

La Berlin, şeful diplomaţiei germane Heiko Maas s-a declarat 'uşurat' de confirmarea condamnării la detenţie pe viaţă a lui Ratko Mladic, afirmând că 'dreptul a triumfat'.

'Sper că este o consolare pentru victime şi supravieţuitori', a adăugat Maas pe Twitter.

Verdictul pronunţat marţi de cinci judecători ai MTPI, care a preluat ştafeta de la Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie (TPIY) după închiderea acestuia în 2017, este final şi nu mai poate face obiectul unui apel.

Ratko Mladic este unul din principalii lideri judecaţi de justiţia internaţională pentru crimele comise în timpul războaielor din fosta Iugoslavie, pe lângă fostul şef politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, condamnat în 2019 la detenţie pe viaţă, şi ex-preşedintele iugoslav Slobodan Milosevic, mort în celula sa de la Haga din cauza unei crize cardiace în 2006, înainte de încheierea procesului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.