Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU anunță CONSECINȚE CATASTROFICE în lume în urma deciziei lui Donald Trump

www.europafm.ro
ONU

Reintroducerea în Statele Unite a torturii şi a altor tehnici folosite în interogatorii şi care sunt asociate cu acte de 'barbarie' ar avea consecinţe 'catastrofice' în întreaga lume, a estimat luni raportorul special al ONU pentru tortură, elveţianul Nils Melzer, transmit Reuters şi AFP.

Într-un comunicat, reprezentantul ONU lansează ''un apel presant către preşedintele Donald Trump să în calcul nu doar obligaţiile juridice, doctrina şi tradiţiile americane, dar şi consideraţiile morale şi legale ale comunităţii internaţionale, înainte de a autoriza reintroducerea tehnicilor folosite în interogatorii ce sunt strâns legate mai mult de barbarie decât de civilizaţie'', scrie agerpres.ro.

Citește și: Ce este bine să evităm și ce trebuie sa facem pentru a avea succes în 2017, conform predicțiilor din anul Cocoșului de foc

El a subliniat că utilizarea torturii, incitarea la tortură şi alte tratamente crude au fost complet interzise de tratate precum Pactul internaţional privitor la drepturile civile şi politice şi Convenţiile de la Geneva din 1949.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută canalului de televiziune ABC, noul preşedinte american Donald Trump a afirmat că este de acord cu folosirea torturii asupra teroriştilor, pentru a răspunde la "foc cu foc".

Citește și: Ea a fost aleasă CEA MAI FRUMOASĂ FEMEIE din lume: Cu ce se ocupă tânăra de 24 de ani / VIDEO

"Când Statul Islamic (SI) face lucruri de care n-a mai auzit nimeni din Evul Mediu, să nu susţin simularea înecului ? În ceea ce mă priveşte, trebuie să răspundem la foc cu foc", a declarat Trump. El a menţionat că s-a întâlnit recent cu înalţi oficiali din domeniul informaţiilor, care i-au dat asigurări că tortura funcţionează "garantat". Dar, a precizat el, decizia finală privind aplicarea torturii în cazul suspecţilor de terorism va fi a ministrului apărării american, James Mattis, şi a directorului Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), Mike Pompeo.

După declanşarea războiului împotriva terorismului de către fostul preşedinte american George W. Bush, agenţiile de informaţii ale SUA au înfiinţat închisori secrete pentru suspecţii de terorism, unde deţinuţii ar fi fost supuşi torturii, inclusiv prin tehnici ca simularea înecului şi privarea de somn, notează agenţia de presă Xinhua.

Citește și: Protestele antigratiere s-au transformat in proteste anti-Ghita

Aceste practici au tensionat relaţiile dintre Washington şi statele din Orientul Mijlociu şi au afectat imaginea SUA în lume. După instalarea sa la putere, în 2009, fostul preşedinte Barack Obama a ordonat închiderea centrelor de detenţie secrete şi abandonarea torturii. Potrivit unor surse guvernamentale citate de media americane, Donald Trump ar putea să semneze, însă, cât de curând un decret privind analizarea oportunităţii de reintroducere a torturii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.