Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU avertizează asupra unei deteriorări a situaţiei umanitare din Pakistan

cdn.net.au
inundatii-pakistan

Situaţia umanitară a comunităţilor afectate de inundaţiile din Pakistan riscă să se deterioreze, a declarat marţi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), care a înfiinţat un pod aerian pentru livrarea ajutoarelor, informează AFP.

Ploile torenţiale care s-au abătut asupra Pakistanului în ultimele săptămâni au provocat cele mai grave inundaţii din istoria acestei ţări.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste 1.460 de centre sanitare sunt afectate, dintre care 432 sunt avariate în totalitate, iar 1.028 sunt parţial avariate, majoritatea în provincia Sindh.

Peste 4.500 de tabere medicale au fost înfiinţate de OMS şi partenerii săi din domeniul sanitar şi au fost distribuite 230.000 de teste rapide pentru depistarea diareei acute apoase, a malariei, febrei dengue, hepatitei şi a virusului Chikungunya.

În cadrul unei conferinţe de presă de la Geneva, un purtător de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, a explicat că accesul în zonele afectate de inundaţii este deocamdată dificil, subliniind însă nevoia urgentă de intensificare a monitorizării afecţiunilor.

Potrivit OMS, epidemiile actuale de COVID-19, diaree acută apoasă, febră tifoidă, rujeolă, febră dengue, leishmanioză, HIV şi poliomielită riscă să se agraveze.

"Am primit deja informaţii despre o creştere a numărului de cazuri de diaree acută apoasă, febră tifoidă, rujeolă şi malarie, în special în zonele cele mai afectate", a spus Jasarevic.

Rata de mortalitate neonatală şi de malnutriţie acută severă riscă, de asemenea, să crească ca urmare a perturbării serviciilor sanitare.

"Se aşteaptă ca situaţia să se înrăutăţească, în special pentru persoanele cele mai vulnerabile", a subliniat purtătorul de cuvânt al OMS.

OMS a livrat până în prezent medicamente esenţiale şi alte consumabile în valoare de 1,5 milioane de dolari, inclusiv truse pentru purificarea apei şi plicuri cu săruri de rehidratare şi a lansat un apel pentru strângerea a 19 milioane de dolari în beneficiul populaţiilor afectate.

"Există o nevoie urgentă de intensificare a monitorizării afecţiunilor, de a restabili instalaţiile sanitare deteriorate, de a asigura stocuri suficiente de medicamente şi materiale sanitare şi de a oferi sprijin psihosocial şi de sănătate mintală comunităţilor afectate", a insistat Jasarevic.

De asemenea, organizaţia se pregăteşte să se confrunte cu o deteriorare a situaţiei în următoarele luni, deoarece sunt aşteptate în continuare ploi musonice.

Peste 33 de milioane de persoane au fost afectate de aceste inundaţii. O treime din Pakistan a fost acoperită de ape şi cel puţin 1.300 de persoane au murit.

"Amploarea dezastrului necesită sprijin internaţional urgent", a declarat într-un comunicat Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) care se teme, de asemenea, că "situaţia se va deteriora".

Implicat la rândul său în operaţiuni de ajutor umanitar, UNHCR a înfiinţat un pod aerian pentru livrarea de ajutoare din Dubai.

Primele patru zboruri au avut loc luni, a declarat presei directorul biroului regional al UNHCR pentru Asia şi Pacific, Indrika Ratwatte, aflat la Geneva. Alte şase zboruri sunt în plan, acestea urmând să transporte saltele, prelate şi ustensile de gătit.

Camioane ale UNHCR care transportă corturi pentru aproximativ 11.000 de familii sunt, de asemenea, pe drum din Uzbekistan şi sunt în plan şi alte convoaie, notează AFP.

Un număr de 50.000 de gospodării din zonele cele mai afectate au în mod special nevoie de sprijin.

"Insecuritatea alimentară va fi uriaşă, deoarece culturile sunt în mod evident devastate, iar puţinele animale pe care ei le aveau sunt, de asemenea, distruse", a menţionat Ratwatte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.