Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU cere 100 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe migranţii africani în drum spre Marea Mediterană

Agerpres
migranti mare mediterana

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a cerut miercuri 100 de milioane de dolari pentru a consolida sprijinul, în ţările de origine, pentru migranţii africani în drum spre Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa, relatează AFP.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) s-a declarat "profund îngrijorat" de escaladarea unor conflicte şi de amploarea unor deplasări în Sahel, de noile mişcări de populaţie la Est şi în Cornul Africii şi de înmulţirea sosirilor pe mare în Insulele Canare, potrivit agerpres.ro.

Vezi și: Virusolog german: 'Sunt neliniştit de ce ar putea urma în primăvară şi vară'

Numai pe parcursul anului 2020, au fost înregistrate 1.064 de decese în zona centrală şi de vest din Mediterana.

"UNHCR solicită puţin peste 100 de milioane de dolari pentru a întări protecţia, în ţările africane, a refugiaţilor în drum spre Mediterana", a precizat agenţia într-un comunicat.

"Prioritatea absolută este de a oferi alternative sigure şi viabile la aceste călătorii periculoase şi caracterizate prin abuzuri şi moarte", a adăugat UNHCR.

Violenţele din Sahel au forţat deja până acum 2,9 milioane de persoane să fugă, potrivit UNHCR.

Iar în absenţa unor perspective de pace şi de stabilitate în regiune, "este foarte probabil" să aibă loc şi alte deplasări de populaţie şi ca mulţi oameni să continue să încerce călătoria maritimă periculoasă spre Europa, îşi exprimă îngrijorarea organizaţia.

Înainte de a încerca să traverseze Mediterana, sunt mulţi cei care fug spre alte ţări de pe continentul african.

"Multe dintre aceste persoane fug de violenţe şi de persecuţie şi au nevoi uriaşe şi urgente în materie de protecţie. Este esenţial să le fie asigurate un sprijin vital şi servicii de protecţie în ţările spre care ele au fugit iniţial", a precizat reprezentantul special al UNHCR pentru situaţia din Mediterana Centrală, Vincent Cochetel.

"Primim mărturii tulburătoare despre brutalităţi şi abuzuri cărora le cad victime refugiaţii şi migranţii spre rutele care duc la Mediterana. Mulţi sunt la mila traficanţilor şi a călăuzelor şi sunt maltrataţi, extorcaţi, violaţi şi uneori ucişi sau lăsaţi să moară", a subliniat el.

Apelul la strângerea de fonduri lansat de UNHCR derivă din planul de acţiune strategic pentru 2021 iniţiat de organizaţie, care urmăreşte să crească accesul, identificarea şi asistenţa pentru refugiaţi de-a lungul traseelor lor, precum şi să îmbunătăţească accesul la educaţie şi la mijloace de subzistenţă în ţările de azil.

Pentru a limita recursul la călătorii terestre şi maritime periculoase, UNHCR face apel la state să favorizeze căile de acces sigure şi legale pentru refugiaţi, inclusiv prin intermediul regrupării familiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.