Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU cere ajutoare umanitare pentru Coreea de Nord în pofida sancţiunilor impuse Phenianului

monusco.unmissions.org
ONU Natiunile Unite

David Beasley, şeful Programului Mondial pentru Alimentaţie al ONU, a făcut apel la Casa Albă şi la alţi donatori din Occident să prioritizeze vieţile copiilor în faţa politicilor şi să finanţeze ajutoare umanitare destinate Coreei de Nord, scrie The Guardian, potrivit news.ro.

Beasley, un fost guvernator republican al Carolinei de Sud, a declarat că a auzit îngrijorări conform cărora răspunderea la un apel din partea Phenianului l-ar ajuta pe liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Însă într-un interviu acordat The Guardian, el a afirmat că mai multe echipe de experţi analizează situaţia din mediul rural nord-coreean pentru a furniza dovezi donatorilor cu privire la gravitatea crizei umanitare.

Din cauza unor inundaţii şi a caniculei în 2018, Coreea de Nord este afectată de o penurie de 1,4 tone în producţia de alimente în 2019, incluzând alimente precum grâu, orez, cartofi şi soia.

În jur de 11 milioane de persoane – 40% din populaţie – sunt deja malnutriţi, unul din cinci copii nedezvoltându-se corespunzător din cauza malnutriţiei cronice.

„Este o problemă gravă iar copiii vor fi afectaţi sever dacă nu facem nimic până la începerea sezonului de secetă care începe în iunie. Rusia a răspuns şi trimite 50.000 de tone metrice de grâu, China face ceva, de asemenea. Donatorii vestici încă speră că impasul va fi deblocat pentru ca toată lumea să se alăture”, a afirmat Beasley.

El a adăugat: „Lumea a fost îngrijorată că ar putea ajuta regimul. Noi susţinem acest lucru: Nu lăsaţi copiii nevinovaţi să sufere din cauza politicilor”.

Al doilea summit dintre Trump şi Kim de la Hanoi din februarie s-a încheiat cu un eşec după ce SUA au refuzat cererile nord-coreenilor de a ridica sancţiunile la schimb cu dezarmarea nucleară limitată.

Citește și: Camera Comunelor îi cere Theresei May să ceară o nouă amânare a Brexit-ului, în încercarea de evitare a ieșirii fără acord

Beasley a afirmat cu privire la summit că „nu există nicio îndoială că Coreea de Nord spera că sancţiunile, dacă nu vor fi ridicat, vor fi măcar uşurate în zona industrială de graniţă” şi că rezultatul a fost unul „dezamăgitor pentru multă lume”.

„Cred că dacă ar fi avut loc un progres aţi fi văzut cum donatorii occidentali acordă o mai mare atenţie privind metodele prin care putem gestiona îngrijorările privind criza umanitară din Coreea de Nord. Susţinem că seceta a afectat naţiunea în mod sever, dacă cifrele vor arăta ce credem noi şi haideţi să ajutăm copiii inocenţi şi familiile să treacă prin această perioadă dificilă în speranţa că va exista o soluţie politică în curând”, a precizat Beasley.

Beasley a informat că regimul nord-coreean a răspuns cererilor ONU de a avea acces în ţară pentru a dovedi donatorilor că ajutoarele umanitare sunt necesare pentru a salva vieţi.

„Am avut conversaţii foarte sincere cu conducerea nord-coreeană. Le-am spus că trebuie să avem o evaluare complet independentă pentru a determina care este realitatea pentru a ne susţine cazul în faţa donatorilor. Şi sincer ne-au oferit tot ce le-am cerut ... Sunt într-o situaţie dificilă. Au apelat la noi. Au venit la sediul din Roma. De aceea suntem pe teren acum”, a afirmat el.

În ceea ce priveşte implicarea lui Trump, Beasley a declarat: „Aducem la cunoştinţa donatorilor situaţia. Şi i-am informat pe donatorii noştri în ce stadiu ne aflăm în procesul de evaluare”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.