Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU declanşează o anchetă asupra încălcărilor drepturilor omului în Venezuela

facebook.com
Venezuela

Consiliul drepturilor omului al ONU a decis vineri să creeze de urgenţă o "misiune internaţională independentă" care va avea sarcina de a ancheta asupra încălcărilor drepturilor omului comise în Venezuela din 2014, relatează AFP preluat de agerpres.

O rezoluţie în acest sens, propusă de ţările din Grupul de la Lima (format din ţările latinoamericane şi Canada) şi susţinută de Uniunea Europeană, a fost adoptată de Consiliu la Geneva cu 19 voturi pentru, şapte împotrivă şi 21 de abţineri.

Textul rezoluţiei cere ca "misiunea internaţională independentă de stabilire a faptelor", ai cărei membri ar urma să fie numiţi de preşedintele Consiliului drepturilor omului, să fie "desfăşurată de urgenţă" în Venezuela.

Această misiune ar urma să ancheteze "asupra cazurilor de execuţie extrajudiciară, de dispariţie forţată, de detenţie arbitrară, de tortură şi alte pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante produse din 2014, pentru ca autorii să răspundă pe deplin de actelor lor şi să li se facă dreptate victimelor".

Ambasadorul venezuelean la ONU, Jorge Valero, a avertizat înainte de vot că ţara sa nu intenţionează să coopereze cu această misiune, subliniind că administraţia de la Caracas a pus pe picioare o "cooperare tehnică" cu Înaltul Comisar pentru drepturile omului, Michelle Bachelet.

"Impunerea de mecanisme de supraveghere suplimentară nu va avea niciodată consimţământul ţării mele", a spus el.

Anchetatorii ONU pot totuşi să lucreze din străinătate, cum este cazul experţilor ONU care anchetează asupra abuzurilor din Siria sau Myanmar.

Misiunea va trebui să prezinte un raport privind rezultatele investigaţiilor în cursul celei de a 45-a sesiuni a Consiliului, în septembrie 2020.

Ambasadorul britanic Julian Braithwaite a subliniat că este vorba despre o rezoluţie "proporţionată şi necesară", care reacţionează la abuzurile comise de "regimul lui Maduro".

Exprimându-se în numele Uniunii Europene, Morten Jespersen a explicat că "gravitatea încălcărilor drepturilor omului, destructurarea instituţiilor democratice trebuie abordate de manieră urgentă".

Ca unul dintre susţinătorii rezoluţiei, el a subliniat de altfel că "singura soluţie durabilă este o soluţie paşnică, democratică, care ar trebui să ducă la alegeri prezidenţiale credibile".

Venezuela traversează de luni de zile o profundă criză politică, în contextul luptei dintre preşedintele Nicolas Maduro şi opozantul Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar şi a fost recunoscut ca atare de circa 50 de ţări, printre care şi SUA.

Ţara este afectată şi de o gravă criză economică, agravată de un embargo petrolier şi de sancţiunile financiare impuse de Washington pentru a încerca să-l alunge pe Maduro de la putere, şi are puternic de suferit din cauza penuriilor de hrană şi medicamente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.