Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU doreşte o 'anchetă independentă' asupra morţii unui prizonier politic în Venezuela

facebook.com
SEBIN Venezuela soldati servicii

Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului a cerut miercuri o "anchetă independentă" cu privire la moartea în detenţie în Venezuela a generalului Raul Baduel, 66 de ani, unul dintre cei mai renumiţi prizonieri politici venezueleni, notează AFP preluat de agerpres.

"Regretăm moartea în detenţie a lui Raul Baduel. Facem apel la Venezuela să garanteze o anchetă independentă", a scris miercuri pe Twitter Înaltul Comisariat.

ONU solicită, de asemenea, tratament medical pentru toţi deţinuţii şi eliberarea celor închişi în mod arbitrar.

Procurorul general al Venezuelei, Tarek William Saab, a anunţat decesul marţi, menţionând că generalul, în vârstă de 66 de ani, a murit de COVID-19 după ce a primit îngrijiri şi o primă doză de vaccin.

Andreina Baduel, fiica generalului, a acuzat "regimul" că l-a "asasinat" pe tatăl ei, susţinând pe Twitter că este "fals că a avut COVID-19".

Autorităţile venezuelene au reacţionat la declaraţia ONU difuzând un comunicat fără a cita numele generalului Baduel.

"Nu există persoane reţinute în mod arbitrar în ţară", conform textului care adaugă că drepturile "tuturor persoanelor private de libertate" sunt garantate şi că acestea beneficiază de îngrijiri medicale.

"Venezuela regretă faptul că Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului cedează sistematic la presiunile grupurilor care utilizează drepturile omului în scopuri politice, uitând în acelaşi timp de reformele structurale ale statului venezuelean pentru a consolida drepturile persoanelor deţinute", au adăugat autorităţile.

Generalul Baduel l-a ajutat pe fostul preşedinte Hugo Chavez (1999-2013) să recâştige puterea în cursul tentativei de lovitură de stat din 2002 din Venezuela.

Comandant de brigadă cu sediul la Maracay (200 kilometri vest de Caracas), el şi-a anunţat în acele zile ataşamentul faţă de Constituţie şi i-a permis lui Hugo Chavez, care se afla în mâinile puciştilor, să revină la putere.

Recompensat cu un post ministerial, el a devenit apoi un adversar al puterii şi a fost închis opt ani pentru corupţie. Un tribunal militar l-a găsit vinovat de delapidarea a aproximativ 20 milioane de dolari cât timp a fost în funcţie.

După ce a fost eliberat în 2015, el a fost din nou încarcerat pentru complot împotriva preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.