Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU examinează peste 200 de societăţi active în coloniile israeliene

timeofisrael.com
migranti israel

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a indicat miercuri că examinează activităţile a 206 de societăţi din colonii israeliene, considerate ilegale în baza dreptului internaţional, relatează AFP. Un raport publicat de Înaltul Comisariat al ONU indică faptul că dintre cele 206 firme investigate, 143 au sediul în Israel sau în colonii, 22 în SUA, 7 în Germania, 5 în Olanda şi 4 în Franţa, conform Agerpres.

Acest raport survine în urma unei rezoluţii a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, votată în martie 2016 în urma propunerii avansate de Pakistan în numele Organizaţiei cooperării islamice, cerând Înaltului Comisar al ONU 'să stabilească o bază de date cu toate firmele implicate în activităţile' legate de construcţia, dezvoltarea sau întreţinerea coloniilor israeliene, bază care 'va fi actualizată în fiecare an'.

Primul raport care include lista cu numele firmelor vizate de aceste activităţi urma să fie publicat în martie 2017, dar având în vedere amploarea acestei sarcini, Biroul Înaltului Comisar a obţinut o prelungire a termenului, în vederea unei prezentări în Consiliu în martie 2018.

Raportul publicat miercuri nu conţine totuşi lista cu societăţile vizate, detaliind numai metodologia de lucru a ONU. Înaltul Comisariat indică de altfel că numai 64 din 206 de societăţi au putut fi contactate pentru moment, în lipsă de mijloace.

Colonizarea este ilegală din punct de vedere a dreptului internaţional. Ea este considerată de o mare parte a comunităţii internaţionale ca un obstacol în calea păcii dintre israelieni şi palestinieni, ceea ce guvernul israelian contestă. În Cisiordania şi Ierusalimul de Est peste 600.000 de colonişti israelieni convieţuiesc adesea conflictual cu aproape trei milioane de palestinieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.