Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU îndeamnă la 'calm' în aşteptarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din Peru

peru

Înaltul comisar al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a lansat luni un apel la "calm pentru a evita noi fracturi sociale" în Peru unde rezultatul final al celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de la 6 iunie este încă necunoscut, notează AFP preluat de agerpres.

"Sunt îngrijorată să văd cum ceea ce ar trebui să fie o sărbătoare a democraţiei este pe cale de a deveni un focar diviziune care creează o fractură tot mai mare în cadrul societăţii peruane", a spus Michelle Bachelet într-un comunicat.

Fac apel la reflecţie, calm şi respectarea valorilor democratice", a adăugat Înaltul comisar.

Luni, la opt zile după vot, Juriul naţional al alegerilor (JNE) a continuat examinarea contestaţiilor depuse în urma alegerilor prezidenţiale opunându-i pe Pedro Castillo (stânga radicală) şi Keiko Fujimori (dreapta populistă).

Potrivit ultimei numărători oficiale care acoperă 99,93% din buletinele de vot, cei doi candidaţi sunt separaţi de circa 49.000 de voturi în favoarea lui Castillo sau 50,14% pentru candidatul stângii şi 49,86% pentru adversara sa.

Dar Fujimori, care este în vizorul justiţiei pentru un caz de corupţie, contestă acest avans şi a cerut miercuri invalidarea mai multor zeci de mii de buletine de vot.

În total, buletinele de vot din 165 de secţii de votare urmează să fie numărate din nou de JNE, 151 la cererea lui Fujimori şi 14 la cererea lui Castillo.

Până în prezent, nu s-a stabilit nicio dată pentru anunţarea rezultatelor finale şi autoritatea electorală este sub presiunea partizanilor celor doi candidaţi care se manifestează zilnic în faţa sediului său din centrul capitalei Lima.

Misiunea de observare a alegerilor a Organizaţiei Statelor Americane (OSA) a declarat vineri că nu a reuşit să identifice "nereguli grave" în alegerile prezidenţiale din Peru pe care le-a calificat drept "pozitive".

La rândul său, Castillo le-a cerut susţinătorilor săi "seninătate", deoarece consideră că a câştigat.

Duminică, JNE a anunţat rezultatele finale ale alegerilor legislative care au avut loc la 11 aprilie, în acelaşi timp cu primul tur al prezidenţialelor. Parlamentul, care are 130 de locuri, este din nou foarte fragmentat după vot.

Partidul lui Pedro Castillo, Peru Libre, s-a clasat pe primul loc cu 37 de locuri, înaintea Fuerza Popular al lui Keiko Fujimori (24 de locuri). Viitorul şef al statului va trebui să încheie alianţe pentru adoptarea reformelor propuse, fiind necesară o majoritate de 66 de voturi în legislativ, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.