Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU prelungeşte mandatul AMISOM fin Somalia, pe fondul criticilor statelor africane faţă de Londra

somalia

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri o rezoluţie care prelungeşte până în decembrie misiunea forţei Uniunii Africane în Somalia (AMISOM) şi le cere autorităţilor acestei ţări organizarea de alegeri "fără a mai întârzia", a anunţat preşedinţia americană a Consiliului, relatează AFP preluat de agerpres.

Textul de 13 pagini, redactat de Regatul Unit, a fost votat în unanimitate de cei 15 membri ai Consiliului, potrivit aceleiaşi surse.

Decizia a făcut obiectul tensiunilor între occidentali şi statele africane membre ale Consiliului - Kenya, Niger şi Tunisia - care au mers până la a obliga Londra să amâne votul cu 15 zile. Chestiunea finanţării AMISOM a fost unul dintre principalele motive de dezacord.

După anunţarea rezultatului, Niger, în numele statele africane din Consiliu, cărora li s-a alăturat Saint Vicent şi Grenadinele, a criticat modul în care negocierile asupra rezoluţiei au fost conduse de Regatul Unit şi faptul că nu s-a ţinut cont de unele dintre observaţiile lor.

Acestea au fost "respinse fără nicio explicaţie convingătoare, respectiv fără nicio explicaţie", a declarat ambasadorul Nigerului, Abdou Abarry.

Potrivit lui, textul final nu reflectă luările de poziţie ale Uniunii Africane. El a mai estimat că procesul de negocieri necesită "regândirea sistemului de ţări pană" care redactează rezoluţiile ONU, "precum şi a modului lor de operare", referire în majoritate la foste puteri coloniale care sunt şi membre permanente ale Consiliului de Securitate.

Rezoluţia autorizează "statele membre ale Uniunii Africane să menţină desfăşurarea celor 19.626 de militari până la 31 decembrie 2021" în Somalia, cu consemnul "de a începe în 2021 un transfer progresiv" al misiunilor sale de securitate "către forţele de securitate din Somalia".

Mandatul AMISOM expira duminică.

Textul "recunoaşte necesitatea unei misiuni reconfigurate a Uniunii Africane începând din 2022".

În rezoluţie i se cere şefului ONU, Antonio Guterres, să continue să caute opţiuni pe tema finanţării AMISOM.

Viitoarea misiune ar trebui să aibă "ca prim obiectiv să permită, cu o susţinere externă, Forţelor de securitate somaleze să deţină prima responsabilitate pentru securitate", precizează textul.

Consiliul de Securitate "îi cere în acest sens secretarului general al ONU, în comun cu Uniunea Africană (UA) şi în consultare cu guvernul federal somalez şi donatori, să înainteze până la sfârşitul lui septembrie 2021 o propunere privind obiectivele strategice, compoziţia şi mărimea unei misiuni reconfigurate a UA".

În rezoluţia sa, Consiliul de Securitate cere în plus "guvernului somalez şi statelor membre federate somaleze să organizeze fără a mai întârzia alegeri libere, echitabile, credibile şi incluzive, în conformitate cu acordul de la 17 septembrie", făcând apel la guvern şi la statele somaleze "să finalizeze un acord politic în acest scop".

Somalia ar fi trebuit să organizeze alegeri la 8 februarie, dată a sfârşitului de mandat al preşedintelui Mohamed Abdullahi Mohamed, dar în cele din urmă scrutinul nu a avut loc din cauza disensiunilor politice. O coaliţie a candidaţilor de opoziţie îl consideră de atunci pe preşedinte nelegitim şi cere demisia sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.