Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU: Rusia a încercat să includă două grupări rebele siriene pe lista neagră a terorismului

raqqa siria

Marea Britanie, Franţa, Statele Unite şi Ucraina au blocat marţi o cerere a Rusiei la ONU care solicita introducerea a două grupări rebele siriene pe lista organizaţiilor "teroriste" şi să le îndepărteze de procesul de pace sirian, au informat surse diplomatice, potrivit AFP. 

Moscova a cerut ca grupările Ahrar al Sham şi Jaysh al-Islam să fie adăugate pe lista neagră a organizaţiilor considerate ca "teroriste", din cauza legăturilor lor cu Al-Qaida şi gruparea Statul Islamic (SI). 

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate trebuie să fie unanimi pentru a include organizaţii pe această listă şi a le supune sancţiunilor. Respingerea, marţi, de către patru dintre aceştia a dus la anularea cererii Rusiei. 

Tentativa Moscovei privind cele două grupări "care sunt părţi implicate în acordul de încetare a focului ar fi putut avea consecinţe nefaste asupra armistiţiului în momentul în care încercăm să dezamorsăm situaţia", a comentat un purtător de cuvânt al misiunii americane la ONU. 

"Nu este momentul să ne schimbăm orientarea, trebuie să ne dublăm eforturile pentru a reduce violenţa", a insistat el. 

Jaysh al-Islam face parte din Înaltul comitet de negocieri (HCN) care participă la tratativele de la Geneva în scopul de a pune capăt conflictului soldat cu peste 270.000 de morţi şi milioane de persoane deplasate cu începere din 2011. 

Jaysh al-Islam este cea mai importantă grupare rebelă din regiunea Damascului şi este susţinută de Arabia Saudită. 

Ahrar al Sham, finanţată de Turcia şi ţările de la Golful Persic, este una dintre cele mai importante grupări rebele siriene. De inspiraţie salafistă, această grupare a luptat mai ales alături de Frontul Al Nosra, ramura siriană a Al-Qaida, în apropiere de Alep şi în provincia Idlib. 

Această dispută în legătură cu propunerea Rusiei a avut loc în timp ce o reuniune a Grupului internaţional de sprijin pentru Siria (ISSG), coprezidat de Rusia şi Statele Unite, este prevăzută pe 17 mai la Viena. 

ISSG a încercat anul trecut să redacteze o listă a grupărilor considerate "teroriste" care însă a eşuat rapid în faţa divergenţelor în propunerile emise de diferitele părţi. 

Iniţiativa rusă în legătură cu aceste două grupări ar fi fost "extrem de contraproductivă, dăunând atât eforturilor de păstrare a armistiţiului, cât şi de reluare a negocierilor de la Geneva", a insistat un diplomat sub protecţia anonimatului.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.