Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operațiunea 'salvați obrazul' a eșuat

romaniatv.net
clotilde armand

Mare scandal la Sectorul 1. Acolo, exit-poll-ul, care a fost, în acest an, extrem de performant, a indicat un câștigător în persoana lui Clotilde Armand, candidatul USB. Dimineața, rezultatele au arătat total diferit. În sensul că Dan Tudorache, candidatul PSD, este cel care a fost declarat câștigător. La o mică diferență de voturi. Clotilde Armand solicită renumararea voturilor. Prezentând o serie de argumente în acest sens. Autoritatea Electorală refuză.  Cine are dreptate?

Este straniu că singura prognoză greșită, reieșită din exit-poll-uri, ar fi fost tocmai cea legată de un cetățean francez, Clotilde Armand, reprezentantă a unui partid relativ nou, Uniunea Salvați Bucureștiul, care nu a avut posibilitatea să-și trimită reprezentanți în toate secțiile de vot. Sau ai cărui reprezentanți nu au fost îndeajuns verificați pentru a nu exista riscul ca, în cel mai important moment, cel al numărării voturilor, să chiulească. Asupra acestei ultime afirmații, nu știu, însă, câte probe pot fi aduse.

Citește și: Țara în care premierul a decretat STARE DE URGENȚĂ din cauza sinuciderilor

Încă din dimineața zilei de luni, imediat după ce a fost comunicată resturnarea de situație de la Sectorul 1, Clotilde Armand a reclamat, în mod public și insistent, faptul că nu a fost lăsată să intre în câteva secții de votare. Apoi, tot ea, susținută de USB, a lansat informația că, exact în respectivele secții de votare, rezultatul comunicat a fost sensibil inferior celorlalte secții, deci mediei înregistrate în Sectorul 1 București.

În fine, în scurt timp, s-a mai aflat ceva de-a dreptul exploziv. Și anume că, la nivelul întregii țări, cu tot sistemul electronic instalat și cu toate garanțiile oferite de guvernul tehnocrat privind buna desfășurare a alegerilor, nu se mai regăsesc un sfert de milion de voturi. Cu alte cuvinte, dintr-un motiv încă neelucidat, numărul de voturi exprimat nu se pupă cu numărul de voturi raportat. Iar în Sectorul 1 București sunt nu mai puțin de 10.000 de buletine de vot în această situație. Lui Clotilde Armand îi lipseau mult mai puține.

Citește și: Lovitura de teatru! Basescu abandoneaza PMP

Din toate aceste motive, Biroul Electoral ar fi trebuit să decidă, de îndată, renumărarea voturilor în Sectorul 1 București. Și tocmai fiindcă există asemenea grave suspiciuni, m-aș fi așteptat ca reprezentanții tuturor partidelor participante să solicite același lucru. Chiar și PSD. Sau mai ales PSD. Tocmai fiindcă domnul Dan Tudorache, candidatul acestui partid, este declarat câștigător, el ar trebui să fie primul interesat să spulbere orice suspiciune privind obținerea victoriei sale prin fraudă. Sau printr-o eroare umană. Nu s-a întâmplat acest lucru. Doar Clotilde Armand și USB au insistat în acest sens.

Insist asupra acestuui caz de la Sectorul 1 din două motive. În primul rând, chiar și la capătul unei analize sumare a situației, rezultă cât de precară este democrația din România. Și cât de nefuncționale sunt mecanismele în măsură să o garanteze. Din nou, parcă văd, se va recurge la DNA. Și pe bună dreptate. Iar DNA va fi, ulterior, acuzată că intervine în procesul politic. Dar ce să facă DNA, dacă instituțiile statului au rămas inerte? Al doilea motiv pentru care insist asupra acestui subiect vizează direct Guvernul Cioloș. Guvernul Cioloș este cel care a garantat, conform fișei postului, buna organizare a alegerilor și corectitudinea acestora. Iar acum observ că premierul Dacian Cioloș tace. Nu face nici minimum lucru posibil. Și, până la urmă, obligatoriu. Acela de a recomanda, din poziția de șef al Executivului, verificarea situației de la Sectorul 1.

***

Un comentariu de Sorin Roşca Stănescu, jurnalist

Citește și: Antonescu o spune pe bune: A fost blat PNL – PSD!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.