Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operaţiune 'istorică' în Spania de capturare a unui submarin ce transporta peste trei tone de cocaină

Agerpres
submarin USS Indiana

Autorităţile spaniole au descris joi drept ''istorică'' operaţiunea prin care a fost capturat duminică un submarin ce transporta 3,3 tone de cocaină provenită din Columbia, relatează agenţiile EFE şi Reuters.

''Este vorba despre o operaţiune istorică pentru că este prima dată când este capturată în Europa o ambarcaţiune cu aceste caracteristici'', a afirmat un oficial guvernamental din regiunea Galicia, Javier Losada.

Operaţiunea a fost efectuată în cooperare cu agenţiile de securitate din Brazilia, Portugalia, SUA şi Marea Britanie. Submarinul de mici dimensiuni, găsit scufundat la mică adâncime duminică în apropierea coastei regiunii Galicia, are o lungime de circa 20 de metri şi o capacitate de a transporta suficient combustibil pentru o traversare a Atlanticului.

Citește și: VIDEO BBC prezintă situația dramatică a Mării Negre: 'A ajuns cea mai poluată din Europa'

La bordul submarinului au fost găsite 152 de baloturi care însumează o cantitate de 3,3 tone de cocaină, cu o valoare pe piaţă de circa 100 de milioane de euro.

Poliţia spaniolă a arestat doi ecuadorieni din echipajul submarinului, un al treilea suspect, spaniol, fiind dat în urmărire.

Submarinul a fost ranfluat marţi noapte, la capătul unei operaţiuni îngreunate de vântul puternic, iar cocaina a fost descărcată joi.

Operaţiunea de capturare a submarinului a fost declanşată în urma unei alerte primite de la centrul de analiză şi operaţiuni maritime pentru combaterea traficului cu narcotice (Maritime Analysis and Operation Centre - Narcotics - MAOC). Această instituţie cu sediul la Lisabona a avertizat autorităţile spaniole că un submarin posibil încărcat cu narcotice se îndreaptă către Spania prin Atlantic.

Vremea nefavorabilă de la sfârşitul săptămânii trecute nu le-a permis traficanţilor să transfere drogurile pe o altă ambarcaţiune, cum îşi planificaseră iniţial, situaţie care i-a forţat să se îndrepte către coastă, unde în noaptea de sâmbătă spre duminică au provocat scufundarea submarinului la mică adâncime şi l-au abandonat acolo. Manevra a fost detectată de o patrulă a Gărzii de Coastă spaniole cu echipamente de vedere pe timp de noapte, fiind astfel localizat submarinul şi observată fuga traficanţilor de la bord, unul fiind arestat cu costumul de scafandru pe el, iar al doilea a fost reţinut duminică dimineaţa.

Ei au recunoscut că vin din Columbia şi au navigat circa 20 de zile traversând Atlanticul. Continuă investigaţiile pentru a determina originea precisă a drogurilor şi celelalte persoane sau grupări aflate în spatele acestui transport, autorităţile fiind de părere că numai o organizaţie puternică poate realiza o operaţiune de trafic de stupefiante de o asemenea anvergură

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.