Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operațiunea de demontare a schelelor care înconjurau catedrala Notre-Dame s-a încheiat

hepta.ro
Notre-Dame

Operaţiunea foarte delicată de demontare a schelelor care înconjurau fleşa catedralei Notre-Dame din Paris înainte de incendiul de la 15 aprilie 2019 şi care punea în pericol siguranţa clădirii, a fost finalizată marţi, a anunţat instituţia publică responsabilă de şantier, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Eliminarea schelelor a început la 8 iunie şi a durat mai puţin de şase luni. Alcătuite din 40.000 de piese cântărind 200 de tone, dintre care jumătate aveau peste 40 de metri înălţime, schelele reprezentau o ameninţare serioasă pentru această bijuterie a artei gotice.

Demontarea a fost finalizată marţi în prezenţa ministrului francez al Culturii, Roselyne Bachelot, care a dat asigurări că proiectul de restaurare va fi "terminat până în 2024" şi că "vom cânta un Te Deum" în catedrala restaurată.

"Ameninţarea pe care această schelă o reprezenta pentru catedrală nu mai există acum. Vom putea aborda ultimele etape de securizare", a declarat generalul Jean-Louis Georgelin, preşedintele instituţiei publice responsabile de şantier, mulţumind muncitorilor "care au lucrat neobosit pentru a efectua această operaţiune".

În timpul incendiului din 15 aprilie 2019, fleşa catedralei emblematice din Paris era în restaurare. Schela a fost deformată de căldura emisă de flăcări, iar piesele s-au sudat între ele.

Citește și: Beatrice Mahler lansează un avertisment TERIBIL: 'Vom avea niște cifre de mortalitate extrem de mari. Decembrie va fi o lună în care vom plânge mult'

Înainte de demontare au fost instalaţi mai întâi senzori astfel încât lucrările să se poată efectua în deplină siguranţă, apoi schela a fost înconjurată cu grinzi metalice pe trei niveluri pentru a o stabiliza şi a se preveni prăbuşirea.

Structura a fost apoi încadrată de o a doua schelă pentru instalarea unor grinzi metalice, pentru a permite tehnicienilor în corzi să opereze.

Protocolul prevedea ca muncitorii să demonteze piesele accesibile cu ajutorul unei nacele, în timp ce tehnicienii în corzi coborau cât mai aproape posibil de porţiunile carbonizate pentru a tăia elementele cu ajutorul fierăstraielor.

Piesele au fost evacuate cu ajutorul unei macarale de 80 de metri.

La jumătatea lunii august, misiunea tehnicienilor în corzi s-a încheiat, iar lucrătorii pe schele au putut continua munca pentru a finaliza operaţiunea.

La sfârşitul lunii octombrie, schela a fost separată în patru părţi stabile şi independente, făcând posibilă degajarea unei grinzi mari suspendate deasupra punctului de încrucişare al transeptului, care risca să cadă.

Înainte de restaurarea propriu-zisă, va fi necesară evacuarea molozului, securizarea bolţilor, apoi consolidarea acestora şi umplerea breşelor.

Pe lângă fleşa lui Viollet-Le-Duc, care va fi reconstituită identic, frescele din cele 28 de capele laterale vor trebui curăţate.

"Întreaga catedrală va avea un luciu nou. Vom transforma răul în bine", a dat asigurări arhitectul Philippe Villeneuve, care dirijează triumviratul arhitecţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.