Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operatorii de leasing financiar se pot înscrie în Programul Guvernamental IMM Leasing de echipamente și utilaje

Adevarul.ro
semnatura ea

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) invită operatorii de leasing financiar să se înscrie în ediţia 2021 a Programului Guvernamental IMM Leasing de Echipamente şi Utilaje, conform unui comunicat de presă al Fondului.

Perioada de înscriere este cuprinsă între 10 aprilie 2021 - 16 aprilie 2021, ora 24:00, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Mastercard lansează Carbon Calculator, un instrument care le oferă băncilor acces la date despre amprenta de carbon

"Prin plafoanele de garantare aprobate de către Guvernul României pentru anul 2021 lei, în valoare de 18 miliarde lei, sunt create premisele finanţării economiei, a continuării parteneriatului pentru relansarea economiei la care sunt chemate să contribuie IMM-urile, sistemul financiar şi FNGCIMM, ca instrument specializat al statului pentru facilitarea creditării. Adresăm invitaţia de participare în program a operatorilor de tip leasing financiar, împreună cu care, am convingerea, că vom face din programul IMM Leasing de echipamente şi utilaje un program de suces", a declarat Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.

FNGCIMM a transmis invitaţii de înscriere în program către 23 operatori de leasing financiar.

Guvernul României a aprobat normele metodologice pentru programele IMM Invest, subprogramul AGRO IMM Invest, IMM Factor şi IMM Leasing de Echipamente şi Utilaje, programe derulate de către FNGCIMM în cadrul Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, în vederea susţinerii activităţii IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.

Potrivi sursei citate, cererile de înscriere se transmit în termen de maxim 7 zile calendaristice de la data publicării în Monitorul Oficial al Romaniei a HG nr. 421/09.04.2021 privind modificarea şi completarea HG nr. 766/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 118/2020 privind aprobarea Programului de sustinere a întreprinderilor mici şi mijlocii "IMM Leasing de echipamente şi utilaje", precum şi a Schemei de ajutor de minimis aferente programului.

Instituţiile financiare nebancare înregistrate în Registrul Special la BNR, care doresc să se înscrie în program, sunt aşteptate să transmită FNGCIMM solicitările pentru alocarea de plafoane de garantare în funcţie de nivelul estimat al finanţărilor pe care le vor acorda în anul 2021 în cadrul programului, precum şi nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finanţărilor, cu încadrarea în limitele prevăzute la art. 1 alin. (4) din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr.766/2020, în cazul noilor înscrieri.

IMM Leasing de echipamente şi utilaje are un plafon total al garanţiilor ce pot fi acordate în anul 2021, în valoare de 2 miliarde lei.

Prin Schema de Ajutor de minimis aferentă programului, Ministerul Finanţelor subvenţionează dobânzile aferente finanţărilor de tip leasing financiar, în procent de până la 50%, pe o perioadă de 8 luni de la data acordării finanţării, iar comisionul de administrare şi comisionul de risc sunt subvenţionate integral pe toată durata derulării contractelor. Măsurile de susţinere în cadrul acestui program sunt valabile pentru contractele încheiate, până la data de 31 decembrie 2021, cu posibilitatea prelungirii.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării şi susţinerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.