Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opere esenţiale ale lui Jean-Paul Sartre au fost lansate și în România

Gaudeamus
carte librarie online

Opere esenţiale din literatura lumii, "Greaţa, Cuvintele" şi "Teatru", de Jean-Paul Sartre, au apărut în colecţia Rao clasic, relatează News.ro.

"Greaţa", roman definitoriu pentru existenţialismul filosofic transpus în literatură, scris sub forma unui jurnal găsit întâmplător de un editor şi publicat în 1938, "Greaţa" relatează o perioadă din viaţa tânărului Antoine Roquentin petrecută în imaginarul port francez Bouville, considerat de critici a fi Le Havre, unde Sartre a predat filosofie la liceu înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Acolo, după o îndelungată călătorie în Indochina, Roquentin se retrage pentru a finaliza biografia unui anume marchiz de Rollebon, aristocrat implicat în politică în epoca Revoluţiei franceze. Roquentin începe să scrie acest jurnal pentru a înţelege mai bine starea de anxietate şi greaţă care-l acaparează uneori, întinzându-se şi cucerind totul în jurul său, inclusiv lucrurile în care obişnuia să găsească în trecut linişte ori plăcere.

"Cuvintele" este lucrarea autobiografică prin care Jean-Paul Sartre renunţa în mod declarat la literatură, în 1964, acelaşi an în care refuza Premiul Nobel, considerând că aceasta este un surogat burghez al unei implicări reale în viaţă; Cuvintele a avut un succes imediat şi răsunător.

Profesor la Şcoala de Artă Dramatică a prietenului său Charles Dullin în 1942-1943, Sartre extrage din teatrul clasic grec şi din Estetica lui Hegel propria concepţie despre un teatru auster, moral, mitic, aducând cu un ritual. Propune, aşadar, un teatru ce transpune într-o ambianţă mitică marile probleme ale epocii contemporane, care vizează culpabilitatea individuală sau colectivă şi la care ne îngăduie să reflectăm, în timp ce împrejurări deosebite şi situaţii critice forţează personajele la o alegere vitală, adesea în spaţii claustrale - închisori, camere închise, oraşe asediate, infern. Acestui conţinut moral, dar nu şi moralizator, i se potrivesc o acţiune scurtă şi violentă, o montare austeră, o exprimare limpede, tensionată, sobră, păstrând ceva din pompa antică şi transformând reprezentaţia într-o adevărată ceremonie.

Volumul "Teatru", de Jean-Paul Sartre, care cuprinde "Muştele", "Cu uşile închise", "Morţi fără îngropăciune", "Diavolul şi bunul Dumnezeu", "Sechestraţii din Altona", este redus la 30,50 de lei.

Citește și: Bătălia pentru funcţii, neschimbată de peste 100 de ani - 'Cronica' negocierilor PNL-USR-PLUS-UDMR, făcută de I.L. Caragiale

Jean-Paul Sartre (1905-1980) este unul dintre cei mai importanţi romancieri şi filosofi ai secolului trecut, gândirea sa influenţând puternic generaţiile următoare. Promotor al existenţialismului şi susţinător al marxismului, Sartre câştigă în anul 1964 Premiul Nobel pentru Literatură, premiu pe care, de altfel, îl refuză, după cum a refuzat în 1945 şi Legiunea de Onoare. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără "Greaţa", "Zidul", "Fiinţa şi neantul".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.