Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OPINIE Coabitarea i-a îmbolnăvit pe analiștii băsiști

Modul în care a debutat relația dintre președintele nou ales, Klas Iohannis, și premierul Victor Ponta i-a luat prin surprindere pe mulți dintre cei care se așteptau la un război total între cei doi, după alegerile prezidențiale. În loc de război, românii văd un președinte și un premier care au întâlniri de lucru și care se afișează împreună la evenimentele de stat importante

Susținătorii de conjunctură ai lui Iohannis, cei aflați până mai deunăzi în tabăra susținătorilor radicali ai lui Traian Băsescu, au început deja atacul la actualul președinte, acuzând faptul că acesta nu se comportă așa cum ei se așteaptă. Dan Tapalagă, Vladimir Tismăneanu, Liviu Avram, Mircea Marian si altii s-au apucat să îl pună la zid pe Iohannis pentru că nu declanșează războiul împotriva primului-ministru și nu face tot posibilul pentru dărâmarea Guvernului. Adică, Iohannis este atacat pentru că nu face ceea ce a făcut Băsescu. Cel puțin, nu până acum.

Cei care vor să creadă că opțiunea lor pentru Iohannis a fost corectă, dincolo de idenficarea actualului președinte ca soluția anti-Ponta, intră în zona scenariilor, încercând să explice faptul că ceea ce văd este, de fapt, tocmai o acoperire pentru încercările de debarcare a premierului. În presa internă, au apărut inclusiv scenarii fantasmagorice, despre implicarea unor forțe externe în schimbarea rolurilor de pe scena politică internă, în perioada imediat următoare.

În realitate, lucrurile par a fi mult mai simple decat vor să creadă unii. Victor Ponta a avut un război politic și personal cu Traian Băsescu, un președinte care nu a făcut niciun pas pentru o relație normală cu Guvernul, ba dimpotrivă. Ponta nu are o problemă personală cu Iohannis, la fel cum nici Iohannis nu are o problemă personală cu Ponta. Cei doi au fost în mod efectiv adversari câteva luni, iar intensitatea confruntărilor s-a menținut întotdeauna între niște limite.

Ponta a încercat de altfel, la începutul mandatului său, să aibă o relație normală și cu Băsescu, doar că fostul președinte nu a putut ieși din zona electoralității care a caracterizat mare parte din acțiunile mandatului său.

În același timp, dincolo de zvonuri de culise, de fel și fel de scenarii, și Ponta și Iohannis sunt conștienți că în actualul context internațional, complicat și mai mult de recentele evenimente din Franța, partenerii externi își doresc stabilitate și pace politică în România și nu ar fi deloc încântați de apariția unor noi frământări. Pe Ponta, îl cunosc și americanii și europeni. Pe Iohannis, încep să îl cunoască. De aici încolo, lucrurile sunt previzibile.

sursa foto: amosnews.ro

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.