Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opinie în presa americană: 'America trebuie să ia în considerare riscul ca un război asupra Taiwanului să devină nuclear'

Radu Pop
deschide.md
financiar fiscal economie finante

Michael Auslin, scriitor bursier la Instituția Hoover din Stanford, scrie un articol în Financial Times drespre evoluția confilctului după 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina. Auslin este și autorul volumului „Asia’s New Geopolitics”.

„Cea mai importantă întrebare despre un potențial război asupra Taiwanului între Statele Unite și China este dacă un astfel de conflict ar putea rămâne nenuclear. Cu toate acestea, când președintele Joe Biden a declarat din nou în mai că America va apăra insula în cazul unui atac chinez, nimeni nu a întrebat dacă asta înseamnă că este dispus să riște un schimb nuclear cu Beijingul. Dacă opinia care se întărește rapid a elitei politicii externe a Washingtonului este corectă – că un astfel de război nu mai este pur și simplu posibil, ci probabil – atunci evaluarea unui astfel de risc trebuie să fie în prim-planul fiecărei discuții.

De la prima utilizare a armelor atomice în urmă cu aproape opt decenii, nicio putere cu arme nucleare nu a luptat vreodată cu alta într-un conflict major. În timpul războiului rece, America și Uniunea Sovietică au luptat atât cu războaie directe, cât și indirecte, dar au evitat conflictele convenționale directe care ar fi putut escalada scăpa de sub control. Fiabilitatea umbrelei nucleare a Americii și promisiunile de „descurajare extinsă” sunt în mod regulat puse la îndoială de aliații non-nucleari. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care NATO a fost atât de circumspectă în răspunsul la invazia Rusiei asupra Ucrainei la începutul acestui an.

Odată ce războiul rece s-a încheiat, mulți din SUA au presupus că epoca crizei rachetelor cubaneze și a crizei alimentare s-a încheiat, subliniată de închiderea înfricoșătoarei Comandamentului Aerien Strategic în 1992. Armele nucleare nu au dispărut, desigur, și SAC s-a transformat în cele din urmă în Comandamentul Strategic al SUA. Cu toate acestea, temerile că civilizația s-ar putea sfârși în nori de ciuperci s-au atenuat rapid, pe măsură ce țara a trecut la o altă generație de războaie în Orientul Mijlociu și împotriva terorismului global.

Dar factorii de decizie și publicul american nu mai pot ignora faptul că a început o nouă eră nucleară. Zgomotul lui Vladimir Putin din primele zile ale războiului din Ucraina a dezvăluit că agresorii autoritari cu arme nucleare nu pot fi reținuți. Deoarece Beijingul consideră Taiwanul teritoriul său suveran, nu poate exista nicio asigurare că un conflict va rămâne convențional. Nu vă înșelați în privința asta, aceasta nu ar fi o ciocnire mică. Controlul asupra Taiwanului a fost principala preocupare de politică externă și strategică a PCC de când Mao Zedong a preluat puterea în 1949.

Mult ar depinde de cum a izbucnit un astfel de război, dacă a fost intenționat sau accidental și de cât de angajat ar fi de fapt Washington în apărarea insulei. Dar toate întrebările vechi ale războiului rece despre controlul escaladării nucleare, semnalizarea și rampele de ieșire ar intra imediat în joc.

Jocurile de război sunt un lucru, dar în lumea reală, de îndată ce o rachetă americană lovește teritoriul chinez, problema escaladării devine critică. Aproape inevitabil, ar urma lovituri de răzbunare ale forțelor cu rachete ale Armatei Populare de Eliberare împotriva teritoriului SUA, declanșând o spirală escalativă. Este posibil ca chinezii să nu aștepte să afle dacă rachetele americane care sosesc sunt într-adevăr convenționale, dar ar lovi silozurile de rachete nucleare de pe uscat ale Americii pentru a preveni un atac complet.

Orice ciocnire majoră ar fi, de fapt, primul război cu rachete balistice între marile puteri. Americanii au încetat cu mult timp în urmă orice pregătire de apărare civilă, iar publicul este complet nepregătit să fie atacat cu rachete. O astfel de escaladare ar exercita o presiune enormă asupra liderilor americani pentru a riposta și mai puternic la țintele chineze, riscând astfel o confruntare totală, îndemnul de a recurge la nuclear crescând cu fiecare nou eșec.

Implicațiile unui război din Taiwan sunt enorme, dar niciun lider american nu ar trebui să se angajeze cu bucurie să apere insulă fără să înțeleagă că un conflict cu China nu ar putea fi ca niciun altul luptat în istorie. Cât de departe sunt dispuse SUA să meargă trebuie dezbătut deschis, iar riscurile acțiunii, precum și ale inacțiunii trebuie evaluate în mod egal. Trebuie să ne gândim la neconceput, altfel am putea ajunge să plătim un preț tragic”, aratră Michael Auslin în articolul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.