Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opinie: Petrecerea PSD-ALDE a luat sfârşit. Vine factura

Inquam Photos / Octav Ganea
Guvern

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză a lui Cristian Hostiuc pe tema măsurilor fiscal-bugetare anunțate de Guvernul PSD-ALDE și care ar urma să intre în vigoare din 2019.

Ziarul Financiar:

(...) Toate ar fi bune dacă Guvernul PSD-ALDE ar face ceva cu banii strânşi la buget, dincolo de majorările salariale, pensii sau voucherele de vacanţă.
Celelalte proiecte de dezvoltare pe care le prezintă guvernul au rămas doar în power point-uri – celebrul fond suveran, celebra bancă de dezvoltare, spitalele regionale şi metropolitane, autostrăzile care să taie ţara din Vest până-n Est sau din Nord până-n Vest sau Sud, şcolile sau grădiniţele.
După ce nu s-au făcut nici măcar unul dintre aceste proiecte, ministrul Finanţelor a anunţat că guvernul vrea să facă 1.000 de grădiniţe.
România traverseză cea mai bună perioadă economică din istorie, sau a traversat.
Deşi, în discurs, liderii PSD ridică vocea la bănci şi multinaţionale, în realitate, până acum, au fost cei mai buni prieteni prin măsurile fiscale date de Guvern.
Inflaţia a crescut în ultimul an din cauza creşterii preţurilor la utilităţi. Creşterea inflaţiei a dus la creşterea Roborului, ceea ce a permis băncilor să aibă marje mai mari la credite sau să câştige mai mult din titluri de stat, acolo unde a crescut dobânda de trei ori.
Creşterea salariului minim, creşterea salariilor bugetarilor şi creşterea pensiilor, toate acestea au permis băncilor să dea mai multe credite de consum şi ipotecare, ceea ce le-a majorat profiturile.
Pentru anul viitor, guvernul şi-a propus o creştere economică de 5,5%, faţă de 4% în acest an, dar această creştere economică nu va putea fi susţinută prin aceste măsuri fiscal-bugetare, ci dimpotrivă.
Băncile vor fi şi mai dure cu clienţii, şi vor transfera către clienţii buni „taxa pe lăcomie”, aşa cum au făcut cu creditele neperformante. Bursa de la Bucureşti va fi lovită din plin prin Pilonul II de pensii şi prin taxa pe activele bancare – Banca Transilvania şi BRD sunt printre cele mai tranzacţionate acţiunile de la bursă, iar jumătate din profit se va duce acum la stat prin noua taxă, dacă nu vor mai fi bani în pilonul II nu va mai avea cine să susţină noile listări la bursă.
Petrecerea PSD-ALDE a luat sfârşit. Vine factura. (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

Jale mare în Biserica Ortodoxă Rusă, după ce conciliul înalţilor ierarhi din cele trei biserici ortodoxe din Ucraina s-a reunit sâmbătă şi a ales un Patriarh al Bisericii Ucrainene Autocefale unite, Patriarh care va primi, la 6 ianuarie, Tomosul de autocefalie de la Patriarhul Ecumenic al Constantinopolelui, primul între egalii capi ai bisericilor ortodoxe naţionale.
Gestul marchează, potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhului Kirill al Rusiei, o tragedie istorică, spirituală şi religioasă. E şi de înţeles de ce: prin autonomia Bisericii Ucrainene, Rusia pierde controlul asupra a 12.000 parohii şi comunităţi, şi asupra Kievului, locul de naştere al creştinităţii ruse, în secolul al 10-lea, când nici nu avusese loc Marea Schismă în Biserica Creştină şi încă nu exista statul rus, rupt abia ulterior din suma de seminţii estice.
Înfrângere istorică a Moscovei la Kiev
Până la reunificare, în Ucraina existau trei biserici ortodoxe paralele: Mitropolia Kievului şi a întregii Ucraine, sub ascultarea Patriarhiei Ortodoxe Ruse, Mitropolia Kievului independentă şi Patriarhia Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Ultimele două erau necanonice, nerecunoscute, dar cursul a fost inversat de către Patriarhia Ecumenică a Constantinopolelui care a preluat, după 322 ani, controlul pe spaţiul său de administrare canonică (aşa cum a făcut-o şi în Europa) de la Biserica Ortodoxă Rusă ce administrase cu acordul său aceste spaţii, şi a recunoscut canonic pe liderii celor două bisericii excomunicate, a susţinut formarea unei Biserici Unificate a Ucrainei şi acordarea Tomosului pentru cel care urma să fie ales Patriarh. Condiţia a fost de netulburare a proprietăţilor Bisericii Ruse, în condiţiile în care, în ortodoxie, toate aparţin parohiilor şi comunităţilor şi urmează voinţa comunităţilor locale.
Biserica Ortodoxă Rusă avea în Ucraina circa 12.000 de parohii şi o mănăstire, Pashiorska Lavra, introdusă în patrimoniul cultural UNESCO. Dacă ruptura s-a produs în 1991, la câştigarea independenţei de către Ucraina, războiul ruso-ucrainean din 2014, anexarea Crimeei şi agresiunea militară rusă din Estul Ucrainei, împreună cu anexarea de facto recentă a Mării de Azov au slăbit susţinerea pentru mitropolia ţinând de Rusia şi mai mult de jumătate din parohii s-au mutat la bisericile ucrainene. După unificarea la care participă şi înalţi ierarhi ai Mitropoliei ascultând de Rusia – caterisiţi şi excomunicaţi între timp - trendul mişcării parohiilor spre Biserica Ucraineană Autocefală se va accentua.(Mai multe detalii AICI)

RFI:

După săptămâni de proteste ale “Vestelor galbene” în Franţa, a venit şi ora facturilor ce ar trebui achitate pentru acoperirea pagubelor înregistrate în violenţele de stradă. Compania de autostrăzi Vinci a calculat o pagubă de zeci de milioane de euro. Societatea are în exploatare cea mai mare parte din autostrăzile din Sudul Franţei.
Costul mişcării «Vestele galbene» pentru sectorul rutier este déjà prezentat ca fiind unul excepţional.
Reamintim că protestul a pornit după ce a fost introdusă taxa pe carbon ceea ce a determinat creşterea preţului la combustibil. Au fost blocate autostrăzi şi benzinării. Deşi taxa a fost anulată, lista de revendicări a crescut iar manifestaţiile au devenit şi mai violente.
Statul va trebui să achite factura pagubelor produse anunţa recent ministrul Ecologiei, François de Rugy.  Este vorba de distrugerea punctelor de taxare a autostrăzilor ceea ce a făcut ca şoferii să nu mai poată plăti şoseaua utilizată. Ori, pentru ca să evite aceste blocaje, şoferii au fost nevoiţi să utilizeze micile şosele dintre localităţi şi nu s-au mai folosit de autostrăzi.
Companiile care se ocupă de autostrăzile din nordul şi estul Franţei aşteaptă finalul protestelor pentru a face un bilanţ.
Asociaţia franceză a autostrăzilor anunţă că este nevoie de limitarea pagubelor şi revenirea activităţii la normal, înainte de a calcula ce sumă va trebui reinvestită pentru ca autostrăzile să poată fi folosite în bune condiţii, din nou.(Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.