Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opinie: Povestea cu tehnocraţii e o fantezie foarte drăguţă

sah joc politic

Digi24:

Nu se pot face schimbări în afara politicului, spune antropologul Vintilă Mihăilescu, în opinia căruia „nu există tehnocrat, când ai intrat în guvern ești om politic”. El avertizează însă că e nevoie ca reprezentanți ai tinerilor să intre în politică, altfel „din când în când ne vom revolta cu toții din nou și vor fi aceleași sincope”. Profesorul a vorbit și despre protestele de săptămâna trecută și a arătat că astfel de manifestări au mai avut loc în ultimii ani, începând cu 2012. „Acum motivul e mult mai tragic, dar dacă ne uităm la discursul din piaţă, la poziția majorității, nu a tuturor, e o creştere substanțială a coerenței discursului, a unei anumite maturități politice. Asta deschide drumul spre o schimbare. Asta nu înseamnă că de mâine se va face această schimbare, că Piața va lua locul parlamentului, ar fi o catastrofă. Dar o deschidere a clasei politice e obligatorie”, spune Vintilă Mihăilescu. În opinia sa, „povestea cu tehnocraţii e o fantezie foarte drăguţă”. „Nu există tehnocrat în politică. Când ai intrat în guvern ești om politic. Și nu e niciun partid care să nu aibă trei tehnocrați în mânecă. A nu se confunda politrucul cu omul politic. Ceea ce ar trebui să însemne politicul e un lucru foarte important și ceva care ne implică pe toți. Să nu fim naivi că se poate face o schimbare în afara politicului”, arată antropologul. „Când apar gafe politice să nu fim surprinşi cât de repede se reaprind.Vorbim de o boală de sistem. Majoritatea spun că nu sunt împotriva guvernului, ci a sistemului, care merge până în ultimul sat, în ultima primărie. Un astfel de sistem nu poate fi schimbat rapid. Dacă tinerii, prin niște reprezentanți, nu intră ei în politică, din când în când ne vom revolta cu toții din nou și vor fi aceleași sincope”, mai spune Vintilă Mihăilescu.

Ziarul Financiar:

Economia mondială ar putea fi lovită de o furtună a defaulturilor cau­zată de prăbuşirea preţurilor materiilor prime, de rebalansarea Chinei şi de excesul de bani ieftini. În septembrie, FMI a avertizat că lumea emergentă se va confrunta cu defaulturi în masă. În ultimele zile, mai multe companii energetice din SUA cu datorii de aproape cinci miliarde dolari au avertizat şi ele că s-ar putea să intre în faliment. Rata de default în acest sector este aproape dublă faţă de cea generală. Iar în China, bula datoriilor stă gata să se spargă şi să dărâme companii mari şi mici. SUA şi China sunt cele mai mari economii din lume. Companiile americane cu activităţi în domeniul energiei Penn Virginia, Paragon Offshore, Magnum Hunter Resources şi Emerald Oil au avertizat că sunt în pragul falimentului. Pră­buşirea preţurilor petrolului le îngreu­nează accesul la finanţare şi mai nimeni nu se aşteaptă ca preţurile energiei să-şi revină prea curând. Industria are în faţă un val de falimente în condiţiile în care investi­torii care s-au păcălit pariind pe o piaţă în revenire la începutul anului stau acum departe de acest sector, explică Bloomberg. Analiştii de la Barclays au calculat că în ritmul acesta rata de de-fault în rândul companiilor cu ratinguri în categoriile speculative se va dubla anul viitor.

Hotnews:

Noi teste ADN, efectuate la solicitarea Bisericii ortodoxe ruse, au confirmat autenticitatea ramasitelor pamantesti ale ultimului tar al Rusiei, Nicolae al II-lea, a anuntat miercuri Comitetul de ancheta rus intr-un comunicat citat de AFP. Ramasitele tarului Nicolae al II-lea si ale sotiei sale, Alexandra, inhumate la Sankt-Petersburg, fosta capitala imperiala, au "fost deshumate cu prilejul redeschiderii anchetei asupra imprejurarilor mortii familiei imperiale", a informat comitetul de ancheta, care s-a ocupat de exhumare. Esantioane de ADN au fost prelevate din maxilarul inferior al lui Nicolae al II-lea si al sotiei sale, Alexandra, precum si din vertebra cervicala a ultimului tar rus, a informat comitetul. Analiza esantioanelor de ADN ale tarului a aratat ca acestea "coincid cu cele prelevate de pe (ultima) camasa a lui Nicolae al II-lea, cu urme de sange" dupa executarea familiei imperiale, se arata in comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.