Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opinie – Protestul generației TikTok

Inquam Photos/ George Călin
proteste violente jandarmi politie

Manifestațiile din ultimele zile sunt caracterizate de numărul extrem de mare de tineri care ies în stradă, unii dintre ei chiar adolescenți. Ei îi acuză în mod direct pe Raed Arafat (figură marcantă legată direct de Guvern), Florin Cîțu – premierul, Klaus Iohannis – președintele și Poliția („gaborii”, cum li se spune pe stradă). Pe aceste patru zone se militează cu mesaje fel de fel în stradă în aceste zile. Și sub diverse și uneori haioase forme.

Multă lume îi condamnă pe tinerii care ies în stradă (da, ei nu-s „frumoși și liberi”) că în felul acesta răspândesc virusul. Îi acuză că au o anumită culoare la piele (se înțelege foarte bine, dar nu dorim să precizăm etnia). Se spune despre ei că sunt „bombardieri”, că fetele sunt „pițipoance” și fel și fel de alte descrieri peiorative circulă pe internet. Se fac glume pline de discriminare pe seama unor tineri care au fost prinși de Poliție că ar ieși în stradă și ar cere deschiderea bibliotecilor.

Doar că ce nu iau în considerare cei care îi acuză de aceste lucruri e că ei nu trăiesc în aceeași Românie. Există o zonă underground, o zonă gri, din care nimeni nu știe exact din ce trăiesc acești oameni. Și în general e zona vulnerabilă, unde problemele sociale duc la adevărate situații dramatice. Sărăcia, subfinațarea educației și un viitor derizoriu ar putea să ducă spre astfel de manifestări sau atitudini (uneori din frustrarea, chiar dacă unora le e greu să recunoască).

Știm însă cam din ce zone se informează acești tineri. Păi aceste proteste sunt întreținute masiv de fiecare tânăr din orașele unde sunt proteste. Toți au smartphone-uri și postează pe Tik Tok filmulețe cu mesaje, mesaje împotriva Poliției, împotriva Guvernului și așa mai departe. Au sute de mii de vizualizări.

Protestul acesta nu a fost difuzat pe Facebook. E al generației Tik Tok. Ei acolo își duc viața.

De ce credeți oare că versurile care rulează pe marea majoritate a clipurilor sunt anti-sistem? Păi ei cu sfidarea în suflet au trăit. Versurile celor de la BUG Mafia pot fi ascultate pe multe clipuri devenite virale pe Tik Tok.

Dar de ALBERT NBN ați auzit? Dar de Tzanca Uraganul? Ei sunt noile modele pentru tinerii care ies în stradă. Lumea Youtube-ului e altă „zonă”.

Și da! Au ieșit în stradă tinerii care ascultă manele: versuri de manele rulează pe clipurile virale precum „Așa sunt zilele mele”, de hip-hop: „Habar n-aveau ce vorbeau… Ne-au subestimat... / Sperau să fim roboţi uşor de programat, Să stăm cu turma… Râzând, le-am arătat / Degetele mijlocii cum ne-a învăţat 2Pac…/ Uită-te-acum la noi, cum se învârte roata, / Fanii Mafia, mai mulţi decât armata…/ Conducătorii să ia-n clar ameninţare, / Că acum majoritatea avem vârsta de votare…”, versuri de la Bug Mafia, „Când miroase a scandal nu o să vină garda, Știi că după blocuri noaptea n-o să vină garda, Te lovește strada” de la El Nino, „Strig m**e garda, îmi bag p**a într-un mascat...” din Albert NBN ș. a.

O lume paralelă cu cea pe care tot „lumea bună” o validează (există vedete pe Youtube, pe Instagram, pe Tik Tok care n-au apărut nici măcar la TV). O lume pe care unii o condamnă, dar nu o cunosc pe deplin.

Am fost și eu la protestul din Cluj-Napoca. Oamenii sunt diverși. Fanii fotbalului cer să se deschidă stadioanele. Cei din HoReCa vor să se deschidă restaurantele. Tinerii sunt sătui să stea în casă de la ora 20.00 sau 22:00. Unii vor să fie deschise școlile. Sunt diverși.

Ba mai mult. În România există deja locații clandestine unde se dau petreceri (mai multe aici).

Lumea din zona underground iese la suprafață în urma protestelor din ultimele zile. Cu toate că Jandarmeria dă amenzi după amenzi, pare că tinerii nu se lasă impresionați și protestează în continuare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.