Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OPINIE Slalom printre morți

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Klaus Iohannis coroana

Nu se știe în ce an, dar este sigur că de la ei l-am luat! Pentru că ne-au plăcut și încă ne plac importurile, am luat de la francezi cuvântul ”slalom”. El se referă, îndeosebi, la anumite sporturi, fie de iarnă, fie de vară. Cu timpul, termenul a început să capete și o mireasmă figurativă.

Desigur, termenul ”slalom” cel mai drag le este schiorilor. Iar, România, după cum se știe, este plină de schiori. Toți mediocri, dacă ne luăm după nereușitele din competițiile internaționale. Însă, între toți, unul este celebru, atât pe plaiurile carpato-danubiano-pontice, cât și peste hotare.

Primul schior al țării, căci înainte aveam primul chior, este Klaus Iohannis. Vara este așteptată de locatarul din Palatul Cotroceni pentru a face ”slalom” pe drumul spre mare, printre mașini, sau spre avionul care să îl ducă în însorita Floridă. Iarna, Iohannis face slalom chiar pe pârtia pe care o închiriază, uneori, doar pentru el și agenții SPP, care îl păzesc să nu îl lovească vreun urs rătăcit sau trezit din hibernare de vreo drujbă.

Însă, dincolo de slalomurile lui Iohannis în echipament de 4.000 de euro, președintele a ajuns să facă ”slalom” și printre morți. A ”debutat” într-o vineri, 30 octombrie 2015, când un tragic eveniment s-a soldat cu moartea a 64 de tineri, un altul punându-și capăt zilelor după un an, din cauză că nu mai putea trăi cu ceea ce s-a întâmplat în infernul din clubul Colectiv.

Tragedia de la Colectiv părea să marcheze o țară întreagă, de la autorități la români care nu erau deloc interesați de semenii lor. Un guvern a picat, iar cuvintele lui Iohannis, ”a fost nevoie să moară oameni pentru ca Guvernul să demisioneze”, au devenit pe cât de sadice, pe atât de faimoase. Nenorocirea a avut loc într-un spațiu gestionat de o firmă privată, dar asumarea a fost numai una politică. Deocamdată!

Apoi, într-o sâmbătă, pe 14 noiembrie a lui 2020, un alt incendiu, de data asta într-o instituție publică, un spital, avea să curme viața altor 15 români. Unii dintre ei au fost atât de carbonizați încât rudele au trebuit să dea probe pentru testele ADN pentru a li se stabili identitatea celor arși. Vinovații? Nici până acum nu se cunosc. Dar, președintele nu a mai ieșit să ceară vreo demisie, pentru că ”Ludovic Întâiul” era la celălalt Palat, cel din Piața Victoria. Nimeni nu a învățat nimic din focul mistuitor de vieți la 5 ani distanță de Colectiv.

Slalomul printre morți al lui Klaus Iohannis a continuat într-o altă zi de vineri, într-o noapte rece, atât afară, cât și în saloane. Nu saloane de evenimente, ci saloane de spital, unul de elită, probabil cel mai bun din țară pe ”palierul” său. La Institutul ”Matei Blaș”, pe 29 ianuarie, mai multe saloane pline cu pacienți, mulți intubați, suferinzi de COVID-19, au luat foc. Șapte oameni, conform unui bilanț încă provizoriu, nu au mai scăpat vii. Unii, la fel ca la Colectiv și Piatra Neamț, au fost atât de carbonizați încât este nevoie de probe ADN pentru a li se stabili identitatea. Din nou, președintele nu a mai găsit de cuviință să ceară vreo demisie, ca în 2015, deși ”crima” s-a petrecut într-o instituție a statului. Tot guvernul său este la ”butoanele” de la Palatul Victoria, cu celebrul Florin Cîțu, care a reușit să acceadă în funcția de premier din a doua încercare.

”Terifiat” de ceea ce a văzut la ”Matei Balș”, președintele a făcut un alt slalom printre mașinile din București și de pe Valea Oltului și s-a dus acasă, să se adune. Pentru a nu vedea durerea strigată de rudele morților, Iohannis a luat drumul muntelui, să fie singur, pe pârtia de la Păltiniș, închisă turiștilor cât el face slalom în nămeți.

Așa arată ”România normală”, condusă de primul schior al țării! Bun venit!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.