Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia sare în brațele SUA și cere înăsprirea sancţiunilor şi izolarea lui Aleksandr Lukaşenko

tvr.ro
Svetlana Tihanovskaia

Lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia a îndemnat joi SUA să îşi înăsprească sancţiunile şi presiunea pentru a-l "izola" pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko, a cărui realegere este deja denunţată de Washington ca fiind "frauduloasă", informează AFP, potrivit Agerpres.

"Vă îndemn, reprezentanţi aleşi ai poporului american, să continuaţi să acţionaţi cu hotărâre. Îndemnăm SUA să lanseze o mediere internaţională împreună cu partenerii europeni", a declarat Tihanovskaia, intervenind online la o audiere organizată de Congresul american.

"Îi îndemnăm pe americani să utilizeze diplomaţia lor pentru a-l izola şi mai mult pe Lukaşenko şi a-i semnala că a ajuns într-un punct fără întoarcere politic", a adăugat opozanta de 38 de ani, constrânsă se se refugieze în Lituania pentru rolul său în mişcarea de contestare postelectorală din 2020.

Proteste de o amploare istorică au urmat după realegerea lui Aleksandr Lukaşenko, în august, realegere denunţată de Occident, însă aceste proteste au fost treptat sufocate de arestările în masă.

În aprilie, SUA au reintrodus sancţiuni împotriva a nouă companii publice din Belarus, ca răspuns la reprimarea manifestaţiilor prodemocraţie.

Svetlana Tihanovskaia a salutat aceste măsuri care sunt "printre cele mai eficiente", însă i-a solicitat Washingtonului "să extindă lista" şi la alte entităţi. De asemenea, ea i-a cerut Congresului american să ia în calcul un sprijin sporit pentru societatea civilă, pentru mass-media şi pentru sectorul privat din Belarus, dând în acest sens exemplul Uniunii Europene.

Totodată, opozanta a deplâns absenţa de "convorbiri aprofundate printre principalele puteri internaţionale cu privire la modalităţile de soluţionare" a crizei, care durează deja de nouă luni.

"Îndemnăm SUA să joace un rol activ în organizarea unei asemenea conferinţe internaţionale" şi să aducă acest subiect şi la summitul G7 din Regatul Unit, în iunie, a declarat Svetlana Tihanovskaia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.