Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opozantul rus Dmitri Gudkov: Rusia lui Putin se transformă într-o dictatură hotărâtă să distrugă opoziţia înaintea alegerilor legislative

Reuters - Agerpres
Dmitri Gudkov

Rusia lui Vladimir Putin se transformă într-o 'dictatură' hotărâtă să distrugă opoziţia înaintea alegerilor legislative din septembrie, consideră într-un interviu acordat miercuri France Presse opozantul rus Dmitri Gudkov, care tocmai a fugit din ţară pentru a nu-şi expune rudele represaliilor Kremlinului.

Tatăl lui Dmitri, Ghennadi Gudkov, un foarte cunoscut om politic, fost ofiţer KGB şi deputat în Duma de Stat (camera inferioară) din partea Rusiei Juste, a fost nevoit să plece din ţară şi trăieşte în prezent în Bulgaria, după ce a început să critice actuala administraţie de la Kremlin pentru derivele sale autoritariste, potrivit media ruse.

Fost deputat, la fel ca tatăl său, Dmitri Gudkov, 41 de ani, a stat 48 de ore în arestul poliţiei săptămâna trecută într-un caz încâlcit legat de o chirie neplătită municipalităţii Moscova de către mătuşa sa, scrie Agerpres.ro.

Potrivit opozantului, care intenţiona să candideze la alegerile parlamentare din partea partidului liberal 'Iabloko', al lui Grigori Iavlinski, 'oameni apropiaţi Kremlinului' i-au telefonat tatălui (în Bulgaria) şi soţiei sale (la Moscova), transmiţându-i mesajul că ar face bine să părăsească ţara cel puţin 'până în ziua alegerilor'. În caz contrar, unele dintre rudele sale - dintre care unele persoane în vârstă - riscă dosare penale şi urmărirea în justiţie.

'Rusia are de mult timp un sistem autoritar, dar acum suntem mult mai aproape de o dictatură', denunţă în interviul pentru AFP Gudkov, care a fugit în Ucraina zilele trecute.

'Ei au dorit ca eu să plec pentru a nu-i deranja în timp ce falsifică alegerile. Prin ei mă refer la regimul lui Putin', a spus acest fost jurnalist, care de zece ani participă la manifestaţiile împotriva puterii ruse, iar recent a fost amendat pentru participarea la manifestaţiile în sprijinul lui Aleksei Navalnîi.

Kremlinul, spune el, se aşteaptă la proteste postelectorale, întrucât s-a trasat ca obiectiv ca partidul puterii, Rusia Unită, să câştige alegerile parlamentare cu un scor ridicat, chiar dacă nu se mai bucură de popularitate în rândul populaţiei ruse.

'Ei vor ca în ţară să nu mai fie niciun lider capabil să mobilizeze oamenii' în stradă, afirmă Gudkov, constatând că 'opoziţia a fost distrusă în Rusia'.

La începutul anului, principalul opozant rus, Aleksei Navalnîi, a fost trimis la închisoare pentru doi ani şi jumătate, după ce supravieţuise otrăvirii cu agent neurotoxic din clasa Noviciok. Organizaţiile sale sunt pe punctul să fie declarate 'extremiste', astfel încât membrilor lor le va fi interzis să candideze în alegeri.

În alt caz, Andrei Pivovarov, fostul director al organizaţiei Open Russia, fondată de ex-oligarhul în exil, Mihail Hodorkovski, un critic virulent al Kremlinului, a fost arestat la 31 mai chiar după ce se îmbarcase într-un avion care urma să-l ducă în Polonia. Justiţia îi reproşează că a lucrat pentru o organizaţie 'recunoscută drept nedorită', delict pasibil cu şase ani de închisoare.

În acelaşi timp, mai multe media independente au fost declarate 'agenţi străini', forţând una dintre ele - VTimes, cu caracter economic - să se închidă din lipsă de publicitate. În fine, Rusia intenţionează să adopte o lege cu scopul de a forţa marile reţele sociale, considerate prea liberale, să se supună normelor ruseşti în materie de libertate de exprimare.

În acest fel, spune Gudkov, autorităţile ruse se pregătesc atât pentru alegerile legislative din septembrie, cât şi pentru cele prezidenţiale din 2024, la care actualul şef al statului, Vladimir Putin, aflat la putere din 2000, va putea să participe, în virtutea unei reforme constituţionale votate prin referendum anul trecut.

'Ei lichidează toate ameninţările dintr-o dată în perspectiva tranziţiei din 2024, chiar dacă este o tranziţie de la Putin la Putin. Este clar că un Gudkov de la tribuna parlamentară ar fi o problemă', explică opozantul, care a trebuit să renunţe să mai candideze din cauza şicanelor judiciare.

Însă, potrivit lui, puterea rusă se înşală crezând că represiunea îi va asigura supravieţuirea.

'Problema schimbării regimului (în Rusia) nu se va decide la alegeri. Există o oboseală reală în privinţa politicii duse astăzi, nu numai la nivel de societate, ci şi în rândul elitei', afirmă Gudkov, menţionând în acest sens sancţiunile occidentale care vizează numeroşi înalţi oficiali ruşi din economie şi politică.

'Într-o zi se va produce o schismă în cadrul elitei şi problemele vor fi cauzate nu de opoziţie, ci de regim, care se va autodevora', prezice opozantul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.