Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziţia belarusă denunţă menţinerea trupelor ruseşti în ţară

europa, rusia, ucraina, belarus, românia,

Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a denunţat duminică menţinerea trupelor ruseşti în Belarus pentru exerciţii militare, văzând în acest lucru o ameninţare la suveranitatea ţării, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Prezenţa de trupe ruseşti pe teritoriul nostru este o încălcare a Constituţiei şi a dreptului internaţional şi pune în pericol securitatea fiecărui belarus şi a întregii regiuni", a transmis printr-un comunicat Svetlana Tihanovskaia, care trăieşte în exil.

În opinia sa, Belarus "ar putea ajunge antrenat în războiul altcuiva şi s-ar putea transforma în ţară agresoare". Ea l-a acuzat pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de faptul că "a plătit sprijinul Kremlinului cu suveranitatea" ţării sale.

"Cerem retragerea imediată a trupelor ruseşti de pe teritoriul nostru", a adăugat Svetlana Tihanovskaia, solicitând ca această chestiune să fie supusă Consiliului de Securitate al ONU şi noi sancţiuni împotriva Minskului.

Belarus, aliat al Moscovei în criza cu Occidentul, a anunţat că trupele ruseşte prezente pe teritoriul său de la 10 februarie pentru exerciţii militare ce trebuiau să se încheie duminică vor rămâne pentru alte manevre similare.

La fel ca Moscova, Minskul a dat asigurări anterior că cei 30.000 de soldaţi, conform unei evaluări a SUA, se vor întoarce în garnizoanele lor după sfârşitul exerciţiilor începute în februarie.

Belarus a justificat această decizie printr-o reaprindere a violenţelor în estul Ucrainei vecine între forţele Kievului şi separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova.

Rusia, în ciuda anunţurilor sale privind o retragere militară, este acuzată că a concentrat 150.000 de soldaţi la frontierele Ucrainei în vederea unei invazii. Washingtonul susţine că Moscova caută o casus belli şi că violenţele din Est ar putea fi acest pretext.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.