Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziţia din Venezuela exclude o participare la alegerile prezidenţiale dacă nu va avea garanţii din partea puterii

Venezuela

Opoziţia venezueleană a exclus miercuri o participare la scrutinul prezidenţial din 22 aprilie fără garanţii din partea guvernului preşedintelui socialist Nicolas Maduro în măsură să asigure un proces electoral liber şi transparent, transmite AFP. "Nu contaţi pe Unitatea Democratică, nici pe popor, pentru a valida ceea ce, până în prezent, nu este decât un simulacru electoral fraudulos şi nelegitim", a anunţat, într-un comunicat, Masa Unităţii Democratice (MUD), principala coaliţie a opoziţiei, conform Agerpres.

Printre principalele cerinţe ale adversarilor guvernului figurează prezenţa observatorilor internaţionali independenţi, desfăşurarea scrutinului în al doilea semestru al anului 2018, desemnarea unui Consiliu Naţional Electoral "echilibrat", votul venezuelenilor din diaspora şi un acces egal la media, potrivit textului.

MUD, remarcă AFP, lasă o uşă deschisă unei participări la scrutin dacă aceste condiţii ar fi acceptate de tabăra prezidenţială. Ales în 2013, Nicolas Maduro se confruntă cu o rată de nepopularitate de 75%, ca urmare a prăbuşirii economice a Venezuelei, o ţară petrolieră afectată de o penurie gravă de medicamente şi alimente.

Dar, devansând data alegerilor prezidenţiale, el a reuşit să destabilizeze opoziţia, deja slăbită şi divizată, şi, potrivit analiştilor, ar putea obţine uşor un al doilea mandat, până în 2025. O parte a comunităţii internaţionale, inclusiv Uniunea Europeană şi Columbia, a avertizat că nu va recunoaşte rezultatele acestor alegeri, pe care Washingtonul le consideră "nici libere, nici corecte".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.