Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orașul Gor, o minune a umanității: ce rol a avut de-a lungul istoriei și cum și-a găsit sfârșitul

Reddit/ X
orasul gor

Orașul antic Gor, situat în inima provinciei Fars din Iran, reprezintă o așezare veche de 4000 de ani, cunoscută pentru importanța sa remarcabilă în istoria umanității. Considerat o adevărată minune, acest oraș antic păstrează amprenta trecutului și fascinează prin bogăția sa culturală și istorică, informează omofon.com.

Gor este un oraș antic, situat chiar în inima provinciei Frans din Iran. Acesta are o importanță argeologică și istorică foarte mare, datând încă de acum 4000 de ani și dezvăluind câte puțin din misterele erei trecute.

Mai exact, orașul-minune există încă din jurul anului 2000 î.Hr și se presupune că a fost un centru principal al comerțului, guvernării și schimburilor culturale din acea perioadă. Din el au mai rămas și acum relicve, precum ceramică, inscripții și elemente structurale, care oferă o imagine a vieții și obiceiurilor zilnice ale oamenilor de atunci.

Alexandru cel Mare a ajuns pe teritoriul persan În anul 330 î.Hr, cucerind teritoriile și orașele. Totuși, i-a fost greu să pună stăpânire pe Gor și a fost nevoit să apeleze la o stratagemă intersantă. Aceasta din urmă a devenit o legendă care se folosește și în zilele noastre în istoria iraniană.

El a construit într-un defileu din apropiere și a oprit apa care curgea spre câmpia care traversa orașul. Astfel, a inundat-o și a creat un lac ce a rezistat până la începutul secolului al III-lea d.Hr.

Atunci, primul rege persan sasanid, Ardacher (sau Ardașir) a făcut un tunel, scurgând apa și distrugând barajul. În acest mod, a scos la lumină rămășițele și a readus la viață vechiul oraș.

Tot acolo, Ardacher și-a întemeiat o capitală, denumită Khor Ardashīr (Gor). Aceasta avea formă circulară și măsurători atât de precise, care l-au făcut pe istoricul persan Ibn Balkhi să creadă că a fost proiectată cu ajutorul unui compas.

content-image

Structură impresionantă

Orașul minune era înconjurat de un șant de 35 de metri, ce putea fi tranversat doar prin intermediul a patru poduri uriașe, situate în fiecare punct cardinal, Poarta Hormoz în nord, Poarta Ardashir în sud, Poarta Mithra la est și Poarta Bahram în vest).

Cele patru părți au fost împărțite în sectoare, acestea având, la rândul lor, ziduri separate de protecție, astfel încât să fie cât mai greu de cucerit. Centrul orașului Gur era un cerc cu o rază de mai puțin de un kilogram, de asemenea protejat individual, unde se aflau clădirile și palatele regale.

Orașul Gor a fost distrus în timpul invaziei arabo-musulmane din secolul al VII-lea și reconstruit dce Regele Adud al-Dawla, care l-a denumit Peroz-abad (orașul victoriei), în anul i 950 d.Hr. Totuși, a fost abandonat definit în perioada Qajar, după cum notează

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.