Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oraşul sirian Jarablos a fost eliberat, anunţă preşedintele Erdogan

captura youtube
jarabulus siria, line

Sute de rebeli sirieni, susţinuţi de armata turcă cu tancuri şi avioane, au cucerit miercuri localitatea Jarablos, iar jihadiştii grupării Statul Islamic (SI) s-au retras din acest oraş situat la frontiera dintre Siria şi Turcia, a declarat pentru AFP un comandant al unei grupări rebele siriene, informaţie confirmată ulterior şi de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. 

Un reprezentant al altei grupări rebele siriene a declarat că jihadiştii s-au retras în direcţia oraşului Al-Bab, la sud-vest de Jarablos. 

Rapiditatea cuceririi acestei localităţi a uimit experţii, în condiţiile în care capturarea de către kurzi a localităţilor controlate de SI în nordul Siriei, precum Kobané sau Manbej, a necesitat lupte îndelungate. 

Armata turcă, susţinută de forţe ale coaliţiei antijihadiste internaţionale, a lansat în zorii zilei de miercuri o ofensivă fulger la Jarablos. Sprijinul aerian oferit de SUA în această acţiune a fost confirmat de mai mulţi responsabili de la Washington, care s-au exprimat sub protecţia anonimatului. 

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, citat de agenţia EFE, a declarat că 'SUA dispun de unele resurse (militare) ce pot fi valoroase într-o asemenea operaţiune'. 

'Faptul că Turcia a făcut acest pas este un progres important', a subliniat Earnest despre operaţiunea militară turcă împotriva jihadiştilor în Siria. 'SUA au solicitat de mult timp turcilor să treacă la acţiuni decisive pentru a închide frontiera dintre Turcia şi Siria, mai ales această porţiune a frontierei' din zona oraşului Jarablos, a adăugat oficialul american. 

Dar potrivit unui responsabil turc, pentru Turcia operaţiunea de la Jarablos este motivată de dorinţa de a împiedica preluarea controlului asupra acestei localităţi de către miliţiile kurde şi de a 'deschide un coridor pentru rebelii moderaţi' sirieni. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.