Sute de rebeli sirieni, susţinuţi de armata turcă cu tancuri şi avioane, au cucerit miercuri localitatea Jarablos, iar jihadiştii grupării Statul Islamic (SI) s-au retras din acest oraş situat la frontiera dintre Siria şi Turcia, a declarat pentru AFP un comandant al unei grupări rebele siriene, informaţie confirmată ulterior şi de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
Un reprezentant al altei grupări rebele siriene a declarat că jihadiştii s-au retras în direcţia oraşului Al-Bab, la sud-vest de Jarablos.Rapiditatea cuceririi acestei localităţi a uimit experţii, în condiţiile în care capturarea de către kurzi a localităţilor controlate de SI în nordul Siriei, precum Kobané sau Manbej, a necesitat lupte îndelungate.
Armata turcă, susţinută de forţe ale coaliţiei antijihadiste internaţionale, a lansat în zorii zilei de miercuri o ofensivă fulger la Jarablos. Sprijinul aerian oferit de SUA în această acţiune a fost confirmat de mai mulţi responsabili de la Washington, care s-au exprimat sub protecţia anonimatului.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, citat de agenţia EFE, a declarat că 'SUA dispun de unele resurse (militare) ce pot fi valoroase într-o asemenea operaţiune'.
'Faptul că Turcia a făcut acest pas este un progres important', a subliniat Earnest despre operaţiunea militară turcă împotriva jihadiştilor în Siria. 'SUA au solicitat de mult timp turcilor să treacă la acţiuni decisive pentru a închide frontiera dintre Turcia şi Siria, mai ales această porţiune a frontierei' din zona oraşului Jarablos, a adăugat oficialul american.
Dar potrivit unui responsabil turc, pentru Turcia operaţiunea de la Jarablos este motivată de dorinţa de a împiedica preluarea controlului asupra acestei localităţi de către miliţiile kurde şi de a 'deschide un coridor pentru rebelii moderaţi' sirieni. AGERPRES