Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oraşul ungar Szeged, ajutat de Paris acum 140 de ani, donează pentru reconstrucţia Catedralei Notre-Dame

Facebook
notre dame

Oraşul ungar Szeged, care a fost devastat de o inundaţie acum mai mult de un secol, a anunţat marţi că va dona 10.000 de euro ca ajutor pentru reconstrucţia catedralei Notre-Dame din Paris, amintind că a primit la rândul său ajutor atunci din partea capitalei franceze, relatează AFP şi MTI, potrivit Agerpres.

"Acum 140 de ani, Parisul a ajutat la reconstrucţia Szegedului, după marea inundaţie; acum, în spiritul solidarităţii europene, Szegedul ajută Parisul", a explicat într-un comunicat municipalitatea din sudul Ungariei, la circa 160 km de Budapesta.

La 12 martie 1879, majoritatea caselor din Szeged, situat pe malul Tiszei, au fost distruse de o inundaţie devastatoare, care a luat viaţa a peste 160 de oameni. Mai multe capitale europene, între care Parisul, au trimis atunci ajutor financiar pentru reconstrucţia oraşului, iar din recunoştinţă mai multe bulevarde din Szeged au fost redenumite după oraşele de la care a primit asistenţă, cum ar fi Paris, Viena sau Londra.

Municipalitatea din Szeged, care astăzi are 160.000 de locuitori - fiind a treia cea mai mare comună din Ungaria -, a anunţat de asemenea o strângere de fonduri pentru reconstrucţia catedralei Notre-Dame, devastată de un incendiu în noaptea de luni spre marţi.

Şi Federaţia comunităţilor evreieşti din Ungaria (Mazsihisz) a anunţat o strângere de fonduri pentru reconstrucţia catedralei, iar liderul organizaţiei, Andras Heisler - vicepreşedinte al Congresului mondial evreiesc (WJC) - a indicat într-un comunicat că i-a propus preşedintelui WJC, Ronald S.Lauder, să facă apel la evreii din întreaga lume să contribuie la această cauză.

Heisler şi-a exprimat în acelaşi timp compasiunea faţă de comunitatea catolică şi poporul francez, subliniind că "nu există niciun credincios pe lume al cărui suflet să nu fie îndurerat de această distrugere"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.