Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orban acuză PSD că a refuzat să stabilească data votului pentru învestirea Guvernului Cîţu: Nu mai are nimic a face cu Constituţia, cu legile, cu bunul simţ

Inquam Photos - George Călin
Inquam Ludovic Orban

Premierul în exerciţiu, Ludovic Orban, a criticat, luni seară, PSD, pe care-l acuză că a stabilit doar audierea miniştrilor, nu şi data votului pentru învestirea Guvernului Cîţu, asta după ce au înregistrat o premieră - ”chiulul de la votul de învestire”. Potrivit lui Orban, social-democraţii nu mai au nimic a face cu Constituţia, cu legile şi cu bunul simţ.

Orban a declarat că asistăm la mai multe premiere în Parlament, în această perioadă, premiere care li se datorează celor de la PSD.

Citește și: Dana Budeanu aruncă bomba: Cine e ministrul PSD care ar urma să fie luat de DNA, după Sorina Pintea

”Asităm la foarte multe premiere pentru politica românească. Eu nu îmi aduc aminte de vreo hotărâre a Birourilor Permanente reunite privitoare la calendarul de învestire al Guvernului, care să cuprindă stabilirea datei numai pentru audierea miniştrilor în Comisii. Toate deciziile Birourilor Permanente reunite pentru toate învestirile de guvern, de care îmi aduc aminte, au curpins în decizia Birourilor Permanente reunite şi calendarul audierilor şi data de învestitură în plen. De data asta, majoritatea PSD din Birourile Permanente reunite a refuzat să stabilească data la care se întruneşte plenul pentru a da votul de învestire. E o nouă modalitate de a boicota o procedură constituţională şi o procedură care e prevăzută în Regulamentul Camerelor. Din moment ce majoritatea din Birourile Permanente reunite a refuzat să stabilească data plenului, deşi noi am insistat că asta e procedura, în momentul în care Birourile Permanente reunite se pronunţă cu privire la o procedură care a fost declanşată odată cu depunerea listei Guvernului şi a programului de guvernare a premierului desemnat Birourile Permanente reunite trebuie să stabilească calendarul întregii proceduri, nu calendarul audierilor în Comisii”, a declarat Orban, luni seară, la Realitatea Plus.

Orban spune că o altă premieră este ”chiulul” PSD de la votul de învestire.

”Au mai fost de-a lungul timpului mai multe premiere. Chiulul de la votul de învestire. A mai existat vreun chiul al unui partid politic, o absenţă clară anunţată public, de boicotare a unei proceduri fundamentale în aşezământul constituţional românesc şi anume procedura de Învestire a Guvernului, eu nu îmi aduc aminte”, a declarat Orban.

Premierul în exerciţiu spune că până acum nu i-a trecut nimănui prin cap să decidă doar asupra datelor de audiere a miniştrilor, nu şi asupra votului de învestitură.

”Dacă până acum nu i-a trecut prin cap niciunei majorităţi parlamentare să nu decidă asupra datelor pentru toate etapele procedurii, asta arată că avem de a face cu un PSD care nu mai are nimic a face cu Constituţia, cu legile, cu regulamentul, cu bunul simţ, cu tot ceea ce înseamnă funcţionarea normală a unei instituţii. Ăsta este PSD. Ăsta este motivul pentru care am dat toate bătăliile şi în anii trecuţi şi în anul anterior şi vom da bătălia în care cu siguranţă vom termina definitiv cu această mascadară pusă la cale de PSD”, a spus Orban.

Citește și: După ce au golit rafturile, speriați de coronavirus, românii vor să dea marfa înapoi

Ludovic Orban a mai precizat că PNL se străduieşte să convingă grupurile parlamentare şi parlamentari individual să formeze o majoritate.

”Noi ne străduim să convingem partidele politice, grupurile parlamentare, de asemenea, purtăm negocieri şi cu parlamentari individual, să ducem la bun sfârşit această procedură, să încercăm să formăm o majoritate parlamentară. Sigur că până la urmă parlamentul decide, dar parlamentul trebuie să decidă, parlamentul nu trebuie să nu decidă. Conduita normală a parlamentarilor este să participe, este o obligaţie, conform regulamentului Camerelor, să participe la activităţile parlamentului. Oamenii nu i-au votat ca ei să tragă chiulul, să boicoteze procedurile, să absenteze nemotivat, să calce în picioare orice fel de procedură”, a spus Orban

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.