Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orban, între ciocanul justiției și nicovala partidului. Cum riscă să-și urce în cap liderii de filiale de dragul ANI

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Ludovic Orban

Nu doar PSD  are faliții săi, ci și PNL. Dacă PSD și -au făcut din atacurile la adresa DNA unul din principalele obiective, conducerea liberală a luat lupta  anti-corupție în brațe. Asta deoarece, până acum, niciunul din liderii de filiale nou aleși  sau reconfirmați  înainte de ultimul Congres nu a avut probleme serioase cu justiția. Acum însă, Ludovic Orban riscă să-și ridice  liderii de filiale în cap prin apariția unei situații care face trimitere la  celebrele criterii de integritate ale partidului, mai mult sau mai puțin respectate la ultimele alegeri  parlamentare.

Actualul lider PNL, Alexandru Dănăilă, a primit  o lovitură din partea  instanței. Judecătorul a dat dreptate  inspectorilor ANI care l-au găsit pe fostul viceprimar incompatibil. Acum doar  simplu consilier județean, liderul filialeie brăilene are ambiții parlamentare și cochetează inclusiv cu ideea unei candidaturi la viitoarele alegeri europarlamentare.

Anul trecut însă, ANI a anunţat că a fost constatată starea de incompatibilitate în cazul lui Dănăilă, într-o situaţie ceva mai veche.

Inspectorii susţin că liberalul a ocupat simultan poziţia de viceprimar şi cea de reprezentant al CLM în câteva Consilii de Administraţie ale unităţilor de învăţământ din municipiu, deşi legea nu permite acest lucru.

"S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 februarie 2011 - 30 iunie 2014, întrucât a deţinut simultan funcţiile de viceprimar şi de reprezentant al Consiliului Local în Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ preşcolar, primar, gimnazial, liceal şi ale colegiilor naţionale de stat de pe raza Municipiului Brăila (Grădiniţa cu program prelungit nr. 8 care include fosta Grădiniţă nr. 28, şcoala cu clasele I-VIII nr. 17 "E. Teodoriu", Colegiul Naţional "Gh. M. Murgoci" şi Colegiul Economic "Ion Ghica"), încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia "Funcţia de primar şi viceprimar (...) este incompatibilă cu (...); funcţia de (...) administrator, membru al consiliului de administraţie (...) la societăţile comerciale, (...) precum şi la instituţiile publice; (...) calitatea de comerciant persoana fizică", se arată în comunicatul emis la acea vreme de ANI.

La aproximativ un an de la acest comunicat, Dănăilă riscă să rămână cu un verdict definitiv. Potrivit surselor citate, lideul liberal este  conștient că un apel la  verdictul dat  în primă instanță  nu ar  avea nici un rost, situația fiind clară în cazul  său.

Dacă sentința devine definitivă,  conducerea PNL  se va vedea  nevoită să recurgă la  Decalogul din Statutul partidului privitor la aplicarea criteriilor de  integritate.

Potrivit acestor criterii, un membru  PNl nu poate  fi ales drept candidatul partidului  ala algerile parlamentare, locale sau europarlamentare în cazul în care se află sub efectul unei decizii definitive de incompatibilitate sau conflict de interese.

Conform legii, o astfel de persoană nu mai poate candida   timp de trei ani de zile la vreo funcție publică. Conștient de prevederule legii, Dănăilă a preferat să nu facă apel tocmai pentru a nu prelungi o situație care l-ar putea face neelegibil pentru alegerile parlamentare din 2020,  ne-au explicat sursele citate.

Totodată, conducerea PNL  ar putea lua în discuție  situația lui Dănăilă  într-o ședință viitoare. Chiar dacă  Statutul PNL nu prevede explicit  ce se  poate  întâmpla cu un lider de filială care are o decizie definitivă de incompatibilitate, sursele citate ne-au dezvăluit că Dănăilă ar putea plăti  și cu  funcția politică ca un exemplu pentru  întărirea poziției pro-DNA și pro-justiție adoptată de Ludovic Orban în spațiul public.

O astfel de decizie nu este  însă privită cu ochi buni în partid de către liderii de filiale. Aceștia au susținut de nevoie candidatura lui Ludovic Orban  la șefia PNL pentru a păstra unitatea partidului, dar nu sunt dispuși să gireze campania de imagine pe care liderul  liberal  o desfășoară în prezent prin sacrificarea unuia dintre ai lor pe acest altar.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.