Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orban, pus la zid. Metodele de reînviere PNL, faza pe filiale. Cum vor fi zburați liderii din funcții

Inquam Photos/Octav Ganea
Ludovic Orban

Curățenie  și reorganizare înainte de mobilizarea PNL pentru  viitoarele europarlamentare.  Un deziderat prin care Ludovic Orban vrea să obțină un scor  la primul său test electoral ca lider de partid  care să-l ferească de soarta predecesorului său, Crin Antonescu, și  să-i permită supraviețuirea în fruntea acestui partid. Metodele lasă însă de dorit și alimentează temerile și  scenariile colegilor săi de partid care cred mai mult în dorința de revanșă a președintelui lor, decât în intențiile acestuia de  mobilizare a PNL.

Până acum, din partid,  au plecat trei parlamentari liberali - Vergil Chițac, Eusebiu Pistru și Doru Oprișcan. Motivele sunt diverse si nu pot fi imputate toate lui Orban, ci mai degrabă relației încă conflictuale  dintre vechii liberali  și foștii  democrat-liberali în unele județe. Un alt senator, Daniel Zamfir, a fost exclus din partid  pentru atacuri repetate la adresa colegilor săi de partid și pentru susținerea acordată de PSD pentru proiectele sale legislative. Un lider de filială, Florin Alexe și-a pierdut funcția, iar organizația pe care o conducea, cea de Sector 3, va rămâne  fără întreaga conducere, dacă viitorul Birou Politic Național va valida propunerea BEX de dizolvare pentru non-combat cu PSD.

Iar  aceste  mici cutremure  sunt departe de a înceta în PNL. După Paști urmează o serie de evaluări ale unor filiale cu probleme încă la capitolul reorganizare după fuziunea dintre cele două partide sau cu  situații  conflictuale între diverși lideri locali. Conform unor surse  din conducerea PNL, dacă pentru parlamentarii rebeli, astăzi la BEX, se va  introduce o formă de  regulament intern  pentru discutarea, susținerea și  depunerea  noilor inițiative  legislative de  sorginte liberală,  în cazul liderilor de filiale, procedura de evaluare și posibilele consecințe negative pentru  actualii lideri de filiale vor avea efecte pe termen mediu și lung.

"Se vor face evaluări al filialelor, trimestrial, în conformitate cu noile criterii introduse la ultimul Consiliu Național. Unde vom avea două evaluări negative consecutive, vom trece la reorganizări și schimbări la nivelul conducerilor acestora. Nu putem să continuăm cu aceeși echipă dacă nu dăm semne de revenire, nu sunt atrași noi membri în partid și doar ne agățăm de funcții", ne-au explicat sursele citate.

Cu alte cuvinte,  cele mai multe  dintre organizațiile județene cu probleme vor avea posibilitatea ca în termen de cel mult șase luni să le rezolve, în caz  contrar, liderii acestora vor fi schimbați, iar  Birourile Executive Județene, dizolvate.

Cele mai multe, nu și Capitala, unde după Paști se anunță unele schimbări. Dacă în cazul lui Alexe și al filialei de Sector 3, lucrurile sunt deja clare,  pe liderii de la nivelul sectoarelor 1, 5 și 6 nu-i așteaptă deloc vești bune.  Aceștia  au trecut deja  printr-o evaluare a  conducerii centrale, deloc pozitivă pentru ei, pe fondul antecedentelor de colaborare locală cu PSD. Potrivit surselor citate, în ciuda recomdărilor conducerii naționale de a înceta relația cu PSD la nivelul consiiilor de sectoare,  s-au înregistrat noi cazuri în care consilierii liberali au votat cot la cot cu cei  social-democrați.

De cealaltă parte,  cei vizați de acuzțiile de non combat și lipsă de opoziție, se apără și susțin că sunt victimele dorinței de revanșă a lui Orban.

"Bucureștiul a susținut la ultimul Congres candidatura lui Cristian Bușoi. Orban nu uită și nici nu iartă, face acum  ce știe mai bine. Și nu este pentru prima dată. În trecut când a fost ales prim-vice la PNL, a trecut la curâțenie prin filialele din Capitală care nu i-au susținut candidatura",  susțin surse din tabăra  liberalilor nemulțumiți de noul stil de conducere al partidului.

De altfel, nu puține sunt vocile care susțin că  prin aceste măsuri, Orban  încearcă de fapt să-l lase pe Cristian Bușoi fără nicio urmă de influență la nivelul Capitalei, ca un preambul  la scoaterea acestuia de pe lista de viitori candidați eligibili la europarlamentare. De altfel, potrivit surselor citate, Bușoi pare a fi abandonat partida pentru București și s-a reorientat pentru a obține susținerea din partea filialelor liberale din Banat și Partium, punându-și speranța că doi lideri locali puternici, Nicolae Robu de la Timiș  și Gehorghe Falcă de la Arad, îi vor susține candidatura pentr un nou mandat de eurodeputat.

Între timp, după Paști, la Neamț va merge secretarul general Robert Sighiartău pentru a  evalua situația din această filială, în condițiile în care liderul Mugur Cozmanciuc nu se poate  împăca cu decizia BEX de anulare a dizolvării conducerii organizației municipale de Piatra Neamț. Conform unor surse, este pretextul perfect pentru Orban de a impune o serie de măsuri drastice care pot  merge până la dizolvarea conducerii filialei județene și demiterea lui Cozmanciuc, dacă taberele adverse din acest județ nu vor ajunge la înțelegere.

Iar problemele continuă. La nivelul PNL Vaslui există neînțelegeri între liderii de partid și se preconizează, în curând, o despărțire a apelor, acuză deputatul Daniel Olteanu. „Prieteni, nu mai e nicio urmă de îndoială că PNL forțează o despărțire de mine. Am servit acest partid peste 20 de ani. (…) Ultima dovadă e întâlnirea regională care a avut loc în weekend în Bacău, destinată conducerii organizațiilor din zonă și parlamentarilor, o întâlnire despre care nu doar eu nu am fost informat, ci și mulți dintre primarii PNL din Vaslui, care aveau un cuvânt de spus”, a scris deputatul PNL.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.