Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orban: Vom cere de la companiile de stat dividende suplimentare de 1,5 miliarde de lei

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Ludovic Orban

Guvernul va cere dividende suplimentare în sumă de 1,5 miliarde de lei de la companiile de stat, a declarat premierul Ludovic Orban pentru Ziarul Financiar, precizând că nu știe dacă plățile vor fi efectuate anul acesta sau în 2020.

Sumele din dividende suplimentare, la o valoare aproximativă, au fost incluse de PSD în bugetul pentru acest an, însă dacă dividendele vor fi plătite în contul statului abia în 2020, acestea nu vor ajuta cu ameliorarea deficitului pe 2019 care este trecut în ultima rectificare bugetară la 4,4% din PIB.

Fondul Proprietatea a cerut de la Hidroelectrica și Nuclearelectrica, societăți cu importanță strategică pentru stat și un necesar ridicat de investiții, dividende suplimentare în cuantum de 1,73 miliarde de lei. FP este acționar minoritar la aceste companii, iar dividendele ar aduce 314 milioane de lei în conturile Fondului, care are nevoie de bani pentru derularea celui de-al 11-lea program de răscumpărare de acțiuni ce va demara la începutul anului viitor.

Nuclearelectrica a avertizat în noiembrie că nu poate susţine această distribuire pentru că i-ar afecta planurile de investiţie în retehnologizarea unității 1 de la Cernavodă şi poate pune în pericol realizarea altor proiecte de investiţii.

O altă companie profitabilă cu capital majoritar de stat de la care Guvernul ar putea să ceară dividendende este Romgaz.

Miercuri, la ora 12.00, premierul Ludovic Orban a avut o întrevedere cu reprezentanții Fondului Proprietatea la Palatul Victoria.

Johan Meyer, managerul de fond de la FP, spunea în 15 noiembrie: "Faptul că guvernul trebuie să acționeze asupra deficitului bugetar în creștere îi cere să meargă la companiile de stat pentru a aproba dividendele suplimentare care vor ajuta cu deficitul. Nu va rezolva problema, dar va ajuta".

Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica, a precizat tot în 15 noiembrie, la o conferință energetică, că se va opune la AGA din 17 decembrie distribuției de dividende suplimentare.

AGA la Nuclearelectrica este programată în 19 decembrie. Și de la Aeroporturi București, companie care se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor, FP a cerut dividende suplimentare în sumă de 147 milioane de lei

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.