Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ordinea de zi a CSM, suplimentată! Augustin Lazăr și Tudorel Toader, față în față. Ministrul Justiției dă raportul pe legile justiției

mediafax.ro
CSM sigla - Consiliul Superior al Magistraturii

Ordinea de zi la CSM a fost suplimentată! Procurorul general al României, Augustin Lazăr, și ministrul Justiției Tudorel Toader discută în plenul CSM despre proiectul de modificare a legilor justiției. Ministrul a explicat că a făcut o solicitare de aviz din partea Comisiei de la Veneţia cu privire la procedura de urmat pentru desemnarea procurorilor de rang înalt, însă varianta optimistă pentru primirea avizului era decembrie 2017 sau martie 2018.

„Varianta optimistă este aceea de a primi avizul în luna decembrie sau peste alte trei luni de zile. În acest context, știți din spațiul public faptul că, conducerea coaliției de guvernare a decis ca să nu se aștepte vreo câteva luni de zile până la demarea procedurii de legiferare și proiectul să fie asumat de un grup de parlamentari, nu știu câți și nu știu de unde, oricum cu siguranța din coaliția majoritară. În baza hotărârii Parlamentului, este înființată acea comisie specială și am fost invitat la acea comisie pentru a prezenta proiectul de lege, comisie care să vadă dacă și-l însușește ca inițiativă parlamentară și să-i dea drumul mai departe în procedura de legiferare. Eu am prezentat ieri în fața comisiei acest proiect. A fost o prezentare destul de cuprinzătoare, având în vedere că am vorbit 50 de minute. Am prezentat și draftul de solicitare a avizului de la Comisia de la Veneția. Comisia a considerat faptul că își însușește acel proiect, îl preia ca inițiativă parlamentară.  (...) Eu nu puteam, după tehnica legislativă, să predau eu proiectul de lege comisiei, pentru că eu mă raportez la Guvern, dar comisia putea să-mi solicite, ceea ce a și făcut, prezentarea proiectului și să vadă dacă și-l însușește ca inițiativă legislativă. Consider că membrii comisiei au considerat util, necesar, oportun să-și însușească proiectul de lege, dovadă faptul că l-au afișat pe site-ul comisiei a Camerei Deputaților”, a spus Tudorel Toader în fața magistraților CSM.

De asemenea, Toader a arătat că proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei a primit din partea CSM un aviz negativ cu un vot la limită, fiind contrazis de judecătoarea Andreea Chiş. 

"La nivelul Ministerului Justiţiei s-a finalizat proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei, un proiect de lege pe care în forma iniţială primită l-aţi avizat negativ, aţi dat un aviz negativ, un aviz consultativ, un vot la limită de 10 la 8, ceea ce înseamnă că sistemul nu este chiar tot pentru avizul pe care l-aţi susţinut, chiar dacă faceţi referire la 4.000 de magistraţi care sunt pe aceeaşi frecvenţă cu demersul dvs, eu nu am de unde să ştiu, nu am verificat şi nici nu îmi propun, dar înţeleg faptul că majoritatea sunt procurorii care au semnat acel demers (...). Proiectul de lege căruia cu un vot la limită i-aţi dat un aviz negativ per total, la pachet, pe proiectul de lege, conţine foarte multe propuneri dintre cele pe care CSM-ul le-a formulat. Majoritatea propunerilor din legea 317 vă aparţin dvs, de aceea spuneam că îmi este greu să accept faptul că aţi dat un aviz negativ inclusiv pe propunerile dvs, după cum negativ este şi avizul la propunerile de modificare a legilor în acord cu legile justiţiei", a spus Toader. 

Judecătoarea Andreea Chiş a arătat că votul nu a fost chiar atât de strâns. 

"Din câte ştiu, colegele care au fost în vizită în ţară au spus că şi ele ar fi votat negativ, dacă ştiau dinainte. (...) Cred că este nedrept să spuneţi că a fost un vot aşa de strâns, pentru că doi au fost societate civilă, au fost şase judecători, din cei 9, din care unul a revenit şi a spus că, dacă ar mai vota încă o dată, ar vota altfel. Şi colegele, din câte ştiu eu şi vă rog să îmi confirmaţi, (...) aţi declarat în faţa colegilor că dacă ştiaţi dinainte că noi vom vota un aviz negativ, ceea ce cred că rezulta oricum din dezbaterile din plen, aţi fi votat la fel. Cred că este corect să ştie şi domnul ministru", a spus Chiş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.