DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ordonanță de Urgență SPECIALĂ pentru alegerile parlamentare. Ce prevede proiectul

PE
alegeri europene

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi Ministerul Afacerilor Interne au elaborat o Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Parlamentul European. Printre altele, se prevăd măsuri mai stricte de finanţare a campaniei electorale, înregistrarea video-audio neîntreruptă a numărării voturilor, monitorizarea informatică a prezenţei la vot şi prevenirea votului ilegal.

Citește și: Omul lui Liviu Dragnea îl pune la punct pe Klaus Iohannis: 'Este bolnav incurabil de ură! Un ins specializat în retrocedări imobiliare ilegale'

Potrivit AEP, OUG vizează ”prevenirea şi combaterea fraudelor electorale, precum şi consolidarea caracterului european, democratic şi eficient al alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2019”.

Prin proiectul de act normativ se propune reglementarea mai multor aspecte, printre care implementarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal - SIMPV, utilizat cu succes la scrutinele din 2016 şi 2017 şi înregistrarea video-audio neîntreruptă a numărării voturilor în secţiile de votare. „În climatul politic actual este imperios ca fraudele electorale şi intruziunile în organizarea corectă a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019 să fie prevenite şi combătute în regim de maximă urgenţă, singurul instrument disponibil şi care şi-a dovedit eficacitatea în procese electorale anterioare fiind Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal – SIMPV”, se arată în Nota de fundamentare a OUG.

Totodată, actul normativ prevede o mai bună protejare a datelor cu caracter personal ale alegătorilor care se înscriu în lista susţinătorilor, dar şi reguli mai stricte privind finanţarea campaniei electorale de către partidele politice. „Se reglementează îndeplinirea, de către AEP, a rolului de punct de contact unic pentru punerea în aplicare a Recomandării Comisiei Europene C(2018) 5949 din 12 septembrie 2018 privind reţelele de cooperare în materie electorală, transparenţa online şi protecţia împotriva incidentelor de securitate cibernetică şi combaterea campaniilor de dezinformare în contextul alegerilor pentru Parlamentul European”, a mai transmis AEP.

Citește și: LOVITURĂ încasată de Călin Popescu Tăriceanu: O filială ALDE trece la Pro România și se pregătesc noi transferuri și din PSD

În plus, OUG reglementează mecanismul de asigurare a materialelor necesare votării, precum şi măsurile şi cheltuielile necesare pentru buna organizare a alegerilor. „Setul de măsuri privind protejarea alegerilor europene se concentrează pe: protecţia datelor: îmbunătăţirea protecţiei datelor cu caracter personal în contextul electoral; transparenţă: garantarea transparenţei publicităţii politice online; securitate cibernetică: protejarea alegerilor împotriva atacurilor cibernetice; cooperare: îmbunătăţirea cooperării la nivel naţional şi european în ceea ce priveşte ameninţările potenţiale la adresa alegerilor pentru Parlamentul European prin înfiinţarea unor reţele electorale naţionale; sancţiuni adecvate: garantarea faptului că normele electorale sunt respectate de toţi, se arată în Nota de fundamentare a OUG. Alegerile pentru desemnarea europarlamentarilor vor avea loc în 26 mai. Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 decembrie 2018 era de 18.937.058.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.