Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oreste Teodorescu face DEZVĂLUIRI APOCALIPTICE: Pentru ce politicieni vine SFÂRȘITUL

oreste

Jurnalistul Oreste Teodorescu anunta noi informatii potrivit carora dosarul EADS este ca si finalizat, iar in scurt timp pe scena vor intra marii actori din dosarul care a scandalizat Europa. Potrivit lui Oreste, in dosar sunt implicati politicieni de marca din Romania si Germania printre cei vizati fiind Adrian Năstase, Gerhard Schroeder (fost cancelar al Germaniei la acea vreme), dar si Ioan Rus. Aceasta ar putea fi si o explicatie pentru detasarea evidenta a PSD-ului fata de tot ce inseamna filiaja judeteana Cluj, pastorita ani buni de Ioan Rus.

Citește și: INCIDENT cu președintele Klaus Iohannis la Teatrul Național

Personajele cheie care au realizat cadrul de derulare al controversatului contract sunt Adrian Nastase, Gerhard Schroeder, pe atunci cancelarul Germaniei, Bodo Hombach, coordonator special al Pactului de Stabilitate pentru Sud-Estul Europei, membru in Consiliul de Strategie al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) si actionar in WAZ Media Group, precum si afaceristii Ion Tiriac si Klaus Mangold.

Citește și: Răsturnare de situație în cazul Sorin Oprescu: Lovitura pe care o dă primarul arestat

In ciuda faptului ca dosarul EADS Deutschland GmbH este subapreciat atat in presa germana, cat si in cea autohtona, avem de-aface cu cea mai complexa ancheta internationala din istoria IT si a sistemelor de securitate, cazul preocupandu-i pe procurorii din SUA, Germania, Austria, Cipru și Romania. Conform contractului, Ministerul Afacerilor Interne, reprezentat de agentia locala S.C. COMEX SA se angajeaza sa plateasca catre EADS suma de 743 de milioane de euro in vederea securizarii informatice a frontierelor Romaniei.

Citește și: Judecătorii îl țin în suspans pe Sorin Oprescu: Ce l-au anunțat

Din cauza suspiciunilor unor decidenti politici, intre 2004-2008, valoarea initiala a contractului este redusa in prima etapa la 650 de milioane, apoi la 543 de milioane de euro. In 2009, printr-o anexa semnata de membri ai Guvernului Romaniei, suma este suplimentata cu inca 200 de milioane de euro.

Ancheta DNA a fost demarata la solicitarea FBI. Agentii americani au ridicat semne de întrebare legate de rolul lui Gerhard Schroder, Klaus Mangold şi Ion Ţiriac.

Conform procurorilor exista o legatura directa intre Klaus Mangold, fost preşedinte al DaimlerChrysler şi Rothschild Deutschland GmbH cu ministrul de Interne, Ioan Rus.

Citește și: Reacția lui Victor Ponta după decizia zilei în justiția din România

Rus a fost până în 2000 director general al DaimlerChrysler Transilvania, şi a devenit apoi direct ministru de Interne al României.

Alta figura centrala este si Ion Ţiriac, in rechizitoriul procurorilor romani aparand şi numele băncii sale, Unicredit Ţiriac Bank, în actul EADS.Negocierile contractului cadru dintre MAI si EADS s-au realizat pe domeniul de vanatoare de la Balc.

După parafarea contractului, în august 2004, Schroder devenea consilier al firmei Rothschild, al cărui şef este în continuare Klaus Mangold.

Citește și: Victor Ponta dă vești proaste pentru bugetari

Pentru a temporiza anchetele jurnalistice, Bodo Hombach, a preluat prin intermediul grupului WAZ 50% din ziarul Romania Libera şi a interzis redactiei să scrie despre cazul EADS.

In publicatia germana Der Freitag apare articolul “Un miliard de euro; preţul pentru aderarea la UE şi Spaţiul Schengen?” in care autorii subliniaza: „scandalul de corupţie EADS are astfel un substrat politic: pentru a adera la UE, România era obligată să îşi securizeze graniţele externe. România a angajat agenţia de consultanţă BEARING POINT pentru a efectua un studiu de fezabilitate în valoare de 430.000 de euro. În decurs de doar două zile, BEARING POINT a recomandat o singură firmă: EADS Deutschland GmbH. In urma acestei recomandări, EADS a obţinut fără licitaţie publică contractul de asigurare a sistemului tehnic de supraveghere. Este cel puţin de neînţeles de ce cancelarul din acea vreme, Gerhard Schroder, a tolerat o asemenea procedură.

Citește și: Titus Corlățean a ajuns la DNA

Rolul DaimlerChrysler, care s-a aflat la varful acordului EADS în România, alături de Ion Ţiriac, Ioan Rus şi Klaus Mangold, a intrat şi în vizorul autorităţilor americane. Într-un context similar, biroul de supraveghere a Bursei din SUA, SEC, a analizat modul în care concernul german a plătit statului american 185 de milioane de euro pentru a evita o anchetă.

Procurorii germani din Munchen afirma in rechizitoriul lor ca ” EADS a jucat, inca de la inceput, un rol activ in planuirea infractiunilor„.

Un alt rol infractional major a fost jucat de compania Fujitsu Siemens Computer care a spalat 60 de milioane de euro in Cipru, pentru a putea masca spagile pe care le-au incasat oficialii romani.

Citește și: Se îngroasă gluma în Cazul Dragnea. Nou denunț la DNA pe numele lui

Preluare: codulluioreste.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.