Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizația Mondială a Comerțului a aprobat: SUA pot impune UE taxe vamale suplimentare pentru 7,5 miliarde de dolari

facebook.com
OMC

Statele Unite au obţinut aprobarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) pentru a impune tarife vamale suplimentare pentru produse europene în valoare de 7,5 miliarde dolari, din cauza subvenţiilor ilegale acordate de Uniunea Europeană grupului aeronautic Airbus, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Hotărârea OMC este un nou capitol într-o dispută comercială care durează de peste un deceniu cu privire la subvenţionarea producătorilor de avioane Airbus şi Boeing de către autorităţile de la Bruxelles şi Washington.

În decizia publicată miercuri, cei trei arbitri de la OMC au apreciat că împrumuturile preferenţiale acordate Airbus pentru dezvoltarea modelelor A350 şi A380 au provocat un prejudiciu pentru SUA, evaluat la 7,5 miliarde dolari. În consecinţă, Washingtonul poate riposta prin introducerea unor tarife vamale suplimentare pentru produse europene cu aceeaşi valoare.

Citește și: Avocatul Poporului intervine în cazul Caracal! De la Ministerul de Interne nu am primit încă răspuns

Conform unei liste publicate anterior de autorităţile americane, tarifele ce vor fi impuse de Washington vor viza avioanele Airbus şi componentele pentru aeronave, precum şi o serie de bunuri cum ar fi vinul, brânza şi produse de lux din întreaga UE.

Însă, înainte ca tarifele să fie impuse, organismul de soluţionare a litigiilor din cadrul OMC trebuie să adopte în mod oficial raportul arbitrilor într-un proces care ar urma să dureze între 10 zile şi 4 săptămâni. Următoarea reuniune a acestui organism este programată pentru data de 28 octombrie dar Washingtonul ar putea cere o reuniune specială la 10 zile după publicarea raportului arbitrilor, ceea ce înseamnă că aprobarea finală ar putea fi dată, cel mai devreme, pe 12 octombrie.

În replică, Executivul comunitar a avertizat miercuri că va riposta dacă SUA vor impune noi tarife vamale pentru produsele din UE. "Dacă SUA decid să aplice măsurile autorizate de OMC, va împinge UE într-o situaţie în care nu va avea altă opţiune decât să facă acelaşi lucru", a informat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.