Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizaţia cooperativelor din sectorul vegetal solicită clarificări referitoare la declaraţia privind beneficiarul real pentru cooperative

fonduri europene agricultura

Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) solicită Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) să emită o clarificare publică în teritoriu referitoare la obligaţia depunerii declaraţiei privind beneficiarul real pentru cooperative agricole, având în vedere că termenul limită este 1 noiembrie 2020.

Reprezentanţii organizaţiei susţin într-un comunicat transmis luni AGERPRES că nu este necesar să fie depusă această declaraţie privind beneficiarul real pentru cooperative şi aduce argumente în acest sens.

Citește și: SURSE Cine l-ar fi turnat pe Marcel Ciolacu la Poliție, pentru că a încălcat măsurile anti-Covid – Candidează din partea PNL la alegerile parlamentare

"UNCSV reaminteşte membrilor cooperatori şi cooperativelor agricole că entităţile înfiinţate şi funcţionale în baza prevederilor Legii 566/2004, actualizată şi Legii 1/2005, actualizată, fiind constituite din membri fondatori şi acţionari, persoane fizice şi juridice, care se supun prevederilor acestora, sunt obligate să deţină părţi sociale de maximum 20%. În conformitate cu art. 8 lit. d) din Legea cooperaţiei agricole, unul din principiile cooperatiste este cel al autonomiei şi independenţei cooperativei agricole, potrivit căruia cooperativele agricole sunt entităţi juridice autonome bazate pe autoajutorare şi sunt controlate de către membrii lor, aceştia având până la maximum 20% din capitalul social. Această participaţie este mai mică de pragul de 25%, aşa cum este prevăzut în Legea 129/2019, actualizată, art. 4, alin. 2., lit. a), de unde rezultă că acestea nu se încadrează în respectiva prevedere şi, ca urmare, nu trebuie să depună declaraţia privind beneficiarul real", susţin reprezentanţii Uniunii.

Organizaţia consideră că nu este necesar să fie depusă această declaraţie, deoarece în Legea nr. 129/2019 la Art.4 (2) 1. sunt prevăzute următoarele: persoana sau persoanele fizice care deţin ori controlează în cele din urmă o persoană juridică prin exercitarea dreptului de proprietate, în mod direct sau indirect, asupra unui număr de acţiuni sau de drepturi de vot suficient de mare pentru a-i asigura controlul ori prin participaţia în capitalurile proprii ale persoanei juridice sau prin exercitarea controlului prin alte mijloace, persoana juridică deţinută sau controlată nefiind o persoană juridică înregistrată la registrul comerţului ale cărei acţiuni sunt tranzacţionate pe o piaţă reglementată şi care este supusă unor cerinţe de publicitate în acord cu cele reglementate de legislaţia Uniunii Europene ori cu standarde fixate la nivel internaţional.

Citește și: EXCLUSIV Ascensiune pe bază de familie în Guvernul Orban! În doar câteva luni, de la firmele mamei, a ajuns la Ministerul Muncii, candidat la Primărie, iar acum la Camera Deputaților!

Acest criteriu este considerat a fi îndeplinit în cazul deţinerii a cel puţin 25% din acţiuni plus o acţiune sau participaţia în capitalurile proprii ale persoanei juridice într-un procent de peste 25%. În cazul persoanelor exceptate de la depunerea declaraţiei beneficiarului real se încadrează şi persoanele juridice care au asociaţi persoane fizice, conform alin. (11) art. 59 din Legea 129/2020.

"În acest sens am solicitat ONRC să emită o clarificare publică în teritoriu, privind obligaţia depunerii declaraţiei privind beneficiarul real pentru cooperative agricole, având în vedere că termenul este 1.11.2020", se menţionează în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.