Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie critică restricţiile de călătorie şi cere asistenţă sanitară pentru comunităţile de migranţi

reuters
tabara refugiati

Restricţiile de călătorie impuse la graniţele între state în încercarea de a opri pandemia COVID-19 riscă să priveze populaţii întregi de dreptul de a călători, a declarat joi directorul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), Antonio Vitorino, care a cerut includerea migranţilor în sistemele naţionale de asistenţă medicală pentru a preveni focare de coronavirus în rândul acestor comunităţi, relatează agenţiile DPA şi EFE potrivit Agerpres.

''Suntem preocupaţi de faptul că statele impun condiţii sanitare care ar putea efectiv exclude unele ţări şi unele persoane de la mobilitatea internaţională'', a criticat directorul acestei instituţii specializate a ONU.

El a dezaprobat şi crearea unor aplicaţii de mobil în mai multe ţări pentru trasarea contactelor persoanelor infectate cu noul coronavirus şi care ne alertează dacă ne găsim în apropierea unei asemenea persoane. Astfel de sisteme sunt disponibile numai pentru cei care-şi pot permite un smartphone, a spus Antonio Vitorino în timpul unui briefing de presă.

Dacă astfel de aplicaţii sau un fel de certificate de sănătate vor condiţiona călătoriile, atunci ''actuala pandemie va conduce la un sistem de mobilitate cu standard dublu sau chiar triplu'', consideră directorul OIM.

Pe de altă parte, el a cerut statelor să includă migranţii în cadrul de asistenţă oferit de serviciile naţionale de sănătate şi în planurile de reacţie la pandemie pentru a evita apariţia de noi focare de COVID-19 în comunităţile lor.

''Nu este doar o chestiune de drepturi fundamentele, ci şi o chestiune de sănătate publică'', argumentează oficialul ONU. El a dat exemplul statului Singapore, care iniţial a fost considerat un model în combaterea noului coronavirus, până când a fost afectat de un al doilea val epidemic alimentat de lucrătorii emigranţi cazaţi în spaţii locative aglomerate.

Directorul OIM mai crede că ''în multe ţări această pandemie este folosită pentru a stigmatiza emigranţii drept purtători ai virusului, când adevărul este că emigranţii şi persoanele provenite din emigraţie sunt în multe locuri în prima linie a luptei împotriva bolii'', invocând cazul SUA şi al Regatului Unit, unde între 30% şi 40% dintre lucrătorii sanitari sunt străini.

''Atacurile teroriste de la 11 septembrie (din SUA) au avut un mare impact asupra mobilităţii umane şi cred că această pandemie va avea un efect echivalent, dacă nu chiar mai mare, în ce priveşte modul în care vom vedea mobilitatea în viitor. Este clar că sănătatea este noua bogăţie'', a concluzionat Antonio Vitorino.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.