Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizaţia Mondială a Comerţului ar putea avea director general din Africa sau Republica Moldova

geneva.usmission.go
wto

Opt candiaţi, între care profesionişti din Africa şi Republica Moldova, se află în cursa pentru funcţia de director general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care traversează cea mai grea criză din cei 25 de ani de existenţă, informează Bloomberg, potrivit news.ro.

În lunile următoare, delegaţii din cele 164 de state membre ale OMC îl vor alege pe cel de-al şaptelea director general al organizaţiei cu sediul la Geneva.

Din totalul candidaţilor, trei sunt femei, iar două sunt originare din Africa. Au fost nominalizaţi: Mohammad Maziad Al-Tuwaijri (Arabia Saudită), Liam Fox (Scoţia), Ngozi Okonjo-Iweala (Nigeria), Abdel-Hamid Mamdouh (Egipt), Amina Chawahir Mohamed Jibril (Kenya), Jesus Seade Kuri (Mexic), Tudor Ulianovschi (Republica Moldova) şi Yoo Myung-hee (Coreea de Sud).

Citește și:  OMS, noi recomandări cu privire la COVID-19. Ce trebuie să facem pentru a ne feri de acest coronavirus

Tudor Ulianovschi este cel mai tânăr candidat, are 37 de ani, şi a fost ministru de Externe între 2018 şi 2019 şi reprezentant al ţării la OMC.

Jesus Seade Kuri, în vârstă de 74 de ani, este cel mai vârstnic candidat. El a fost negociatorul şef al Mexicului în timpul înfiinţării OMC. Un punct slab în această cursă îl reprezintă faptul că nu a deţinut vreodată o funcţie ministerială, scrie Bloomberg.

Actualul şef al OMC, Roberto Azavedo, se va retrage pe 31 august, cu un an înainte ca cel de-al doilea mandat de patru ani al lui să expire.

Succesorul său va avea o serie de atribuţii extraordinare. Prioritare vor fi reconstruirea încrederii şi a credibilităţii organizaţiei, repornirea agendei de negocieri şi refacerea sistemului de soluţionare a disputelor. Toate acestea, pe fondul pandemiei, a recesiunii, a luptei SUA - China pentru supremaţia comercială şi a sezonului alegerilor prezidenţiale din SUA. Brexitul ameninţă, de asemenea, să adauge instabilitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.